Колико је потребно да купите меса за роштиљ?

Пре него што обавите куповину...

Фото: Getty images

Када правите роштиљ за чланове породице или пријатеље, потребно је размишљате о броју гостију, поводу, да ли ће се на трпези наћи још нешто поред меса.


Такође, не треба занемарити ни то који пол је бројнији за столом, јер је познато да мушкарци углавном имају већи апетит, док деца не могу пуно да поједу. Тек након што све ово сагледате, можете се запутити у куповину.

Количина меса по особи

Код припреме роштиља у нашим крајевима, норма износи од 300 до 400 грама (сировог) меса по особи. Узмите у обзир то да се месо током припреме “скупља”, односно губи око 30% тежине.

Такође, није свеједно коју врсту меса ћете ставити на решетку роштиља, ако је реч о месу без кости (попут свињског врата) онда би количина меса требало да буде 300 грама по особи.

Ако припремате месо с костима (котлети) онда рачунајте на 400 грама док је пилетине потребно око 500 грама.

Колико ће бити прилога?

Ако ћете уз роштиљ послужити нешто конкретније прилоге попут пребранца, кромпир салате, прженог или печеног кромпира и поврћа са жара, онда будите сигурни како ће се свакако појести мање меса.

Сви размишљамо како је боље да купимо више свега, па да пре остане него да “зафали”. Остатке роштиља увек можете да запакујете својим гостима који их могу подгрејати за вечеру или сутрадан за ручак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here