Колико сада кошта возачки испит?

Иако се цене горива мењају сваке недеље, последње поскупљење у ауто школама забележено је почетком године

1109
Фото: Pexels

За полагање возачког испита тренутно треба издвојити од 80.000 до 99.000 динара. Више цене биле су неминовне због цене горива, амортизације, поскупљења аутомобила. Иако за полагање возачког испита сада треба издвојити скоро две минималне зараде, није забележен пад броја кандидата.


Цена не зависи само од цене горива него у њу спадају и трошкови одржавања возила, цена закупа локала као и плате инструктора које су повећане.

У цену коју плаћа полазник улазе трошкови теоријске и практичне обуке, те теоријског и првог практичног испита, као и лекарским уверењем.

Сваки нови излазак на полагање оба испита – практичног и теоријског наплаћује се посебно – 4.000 динара према школи плус 1.000 динара за административне трошкове.

Фонд практичне обуке износи 48 часова.

Неке ауто школе широм Србије већ су подигле цене полагања за возачки испит, а у појединим градовима поскупљење иде и до 20.000 динара.

Како је цена горива порасла почеле су да се мењају и цене полагања возачких испита и тренд је кренуо у првом кварталу ове године. Полагање за Б категорију само у марту је поскупело за 20 одсто скупље – са 62.000 динара на око 76.000 динара. У цену улази 40 наставних часова теоријске обуке, 40 часова практичне обуке и прво полагање теоријског и практичног дела.

Поједине аутошколе и у међувремену су наставиле да дижу цену.

Половњаци скупљи за 30 одсто

А кад се положи возачки најчешће питање је колико кошта аутомобил. Аутомобили су скупљи за више од 30 одсто у односу на период пре две године, а и даље су многима недоступни и то не само због цене. У аутокућама кажу да би власници нових возила која су купили 2019. данас приликом њихове продаје, након што су их користили и до три године, опет могли да добију исту цену коју су дали за куповину свог новог аутомобила. Цене и даље расту, а ни рокови испоруке нових возила се не смањују. На нове аутомобиле се чека у просеку од три до шест месеци, а дешава се да се овај период продужи и до девет месеци у екстремним случајевима.

Све то је допринело повећању потражње за половњацима, па свако ко жели да прода своје половно возило, сада може да заради више него икада пре – под условом да не мора да купи други ауто.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here