Sretna proslava Badnje večeri!

0
351
Božić 25. decembra, po gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

– Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese – rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: „Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebljavane“.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

– Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh – poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom „Mir božiji, Hristos se rodi“ božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here