Počela primena Zakona o privatnom obezbeđenju

0
779

Od 1. januara 2017. godine počela je primena Zakona o privatnom obezbeđenju. Svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja moraju da poseduju licencu za obavljanje ove delatnosti. Prema podacima Privredne komore Srbije, tokom 2016. izdato je 7.360 licenci, dok je 15.230 kandidata položilo stručni ispit. Polaganje stručnog ispita za dobijanje licence prijavilo je ukupno 19.694 lica.

– Kandidati koji nisu prošli ponovo će polagati ispit – rekao je Đorđe Vučinić, zamenik sekretara Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS.


– Samo u decembru prijavljeno je 7.130 kandidata, što znači da je veliki broj čekao poslednji trenutak za polaganje stručnog ispita. Do kraja 2016. izdato je 7.360 licenci, ostali su u postupku – rekao je Vučinić.
Licence se, kako je objasnio, vrlo efikasno izdaju nakon izvršenih provera, ali je neophodno da svi koji su položili stručni ispit podnesu zahtev za dobijanje licence.
Licencu za pravna lica dobila su ukupno 92 preduzeća, od kojih 62 za poslove fizičkog obezbeđenja.


– Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počeće postupak nadzora i kontrole, a firme i pojedinci koji su započeli postupak licenciranja imaju obavezu da je sprovedu do kraja, u što kraćem roku – naglasio je Vučinić i dodao da PKS pomaže svojim članicama da se uspešno pripreme za taj proces, kako bi mogle efikasno da obavljaju svoju delatnost.

Posedovanje licence je obaveza

Proces licenciranja se nastavlja i u ovoj godini, sve odredbe zakona su na snazi, a posedovanje licence je obaveza. Kako za davaoce, tako i za naručioce usluga.
Prednost je što će na tržištu ostati licencirane kompanije, obučene i opremljene za kvalitetno obavljanje poslova privatnog obezbeđenja. Korisnici usluga i privatni i javni sektor imaće garanciju i veći stepen poverenja, jer iza njih stoji MUP Srbije.
Značajna je uloga i Stručnog saveta za unapređenje rada sektora privatnog obezbeđenja koji je, u skladu sa zakonom, formirao ministar unutrašnjih poslova. U njegovom sastavu su pripadnici MUP-a i predstavnici Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale usluge PKS.

Primena Zakona o privatnom obezbeđenju

U sektoru privatnog obezbeđenja zaposleno je između 25.000 i 30.000 ljudi. Očekuje se da u narednom periodu javni sektor završi proces licenciranja ili raspiše javne nabavke za ovim uslugama. Kako bi na tržištu bilo što više licenciranih radnika, u proces treba da se uključe nezaposleni koji ispunjavaju uslove za ovaj posao. Veliku podršku pružiće im PKS i Nacionalna služba za zapošljavanje.
Izvor:marketnetwork

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here