Česti pokušaji slanja droge poštom: kokain, heroin i semenke marihuane …

4051

Kokain, heroin, semenke marihuane… stižu i poštom

Na carinskoj ispostavi Pošta Novi Sad, carinici su prekjuče, prilikom kontrole, u čak 12 pošiljaka otkrili manje količine različitih narkotika, saopštila je juče Uprava carina.

Primaocima u Novom Sadu i Bačkoj Palanci bile su namenjene tri pošiljke iz Velike Britanije i Holandije, u kojima su pronađene kesice s drogom kristal met, ukupne težine oko sedam grama. Oko devet grama marihuane i semenki tog narkotika otkriveno je u četiri pošiljke iz Španije i Holandije, namenjene primaocima u Čelarevu, Subotici i Novom Sadu.

Pogledaj: Drogu (kristal met) slali poštom i za Bačku Palanku


 

To, nažalost, nije usamljen primer. Pre oko dve godine carinici su u novosadskoj pošti sprečili pokušaj krijumčarenja 23 semenke kanabisa koje su bile u jednoj pošiljci iz Velike Britanije. Pošiljka je poslata na adresu jednog Novosađanina, a carinici su je kao sumnjivu izdvojili za detaljan pregled i ubrzo otkrili da u njoj nisu jastučići za pojas, kako je bilo navedeno u propratnoj dokumentaciji. U pošiljci su bile tri providne kesice s ukupno 23 semenke, na kojima je pisalo „blimbum sids” i „auto hejzberi”, što su oznake poznatog proizvođača semena i vrste marihuane.

Nešto pre toga, semenke kanabisa su pronađene i u pošiljci koja je upućena u Novi Sad iz Holandije, ali, po svemu sudeći, u oba slučaja su u pitanju „entuzijasti” koji su, pretražujući internet stranice posvećene marihuani i njenom uzgoju, naručili seme poštom.

Slanje droge poštom nekada je bilo vrlo popularno jer su troškovi i rizik najmanji, a u raznim vrstama paketa su mogle stići solidne količine. Taj vid transporta i danas se povremeno koristi, ali zbog skenera i često nekoliko carina kroz koje pošiljka treba da prođe do krajnje destinacije, krijumčari pronalaze nove načine da njihova „roba” prođe neopaženo.

Tako je svojevremeno policija uspela da preseče redovan kanal kojim je kokain u poštanskim pošiljkama stizao iz Južne Amerike u Srbiju, ali i neke države EU. Policija je na osnovu saznanja do kojih je došla istražujući jednu sumnjivu grupu, u pošti Beograd, i u pošiljci sa suvim voćem pronašla 435 grama tečnog kokaina. Zbog toga su uhapšena dvojica Beograđana. Kada su informacije o tom lancu prosleđene policijama Španije i Portugala, u Madridu i Lisabonu su uhapšena još dvojica srpskih državljana, a zaplenjeno je pet kilograma kokaina koji je stigao iz Južne Amerike. Njihove pošiljke su bile dobro prikrivene u pakovanjima suvog voća i pretpostavlja se da je pre presecanja tog lanca na taj način iz Južne Amerike stiglo sličnih 15-20 tura.

U jednom slučaju carinici u Beogradu otvorili su jednu pošiljku iz brazilskog Sao Paula, u kojoj su, po deklaraciji, bile kozmetičke kreme. Sporna pošiljka je bila upućena jednom srpskom državljaninu iz Beograda, a kada su carinici odlučili da ipak detaljnije pregledaju paket, utvrđeno je da je u tubama stotinak grama kokaina.

Suvo egzotično voće i slični proizvodi često su bili kamuflaža za pošiljke droge. Kada su pročitali deklaraciju, carinici su uspeli da „identifikuju” sve proizvode sa spiska, ali su im loptice uvaljane u semenke „upale u oči”. Kada su otvorili jednu od loptica koje su poštom stigle iz Perua, shvatili su da su one plastične i da je u svih 126 tečni kokain.

Iz Evrope, najčešće iz Holandije, u Srbiju su do sada poštom stizale uglavnom manje količine LSD-a, „ekstazija”, marihuane i, u nekoliko slučajeva, semenki te biljke, ali do sada nije zabeležen slučaj ozbiljnijeg krijumčarenja droge iz evropskih država putem poštanskih pošiljki, što je sasvim logično s obzirom na to da te države raspolažu modernijom tehnikom i jačom kontrolom.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here