Од данас легално поседовање канабиса у Немачкој

Од данас је одраслима у Немачкој дозвољено да са собом носе до 25 грама сушеног канабиса и да узгајају до три биљке марихуане код куће

135
Фото: Getty images

Закон којим се декриминализује поседовање и кућни узгој канабиса у Немачкој ступио је на снагу. Овај пропис није позив на конзумирање, већ заштита корисника од високих концентрација и сузбијање црног тржишта, осигуравајући да наша деца и млади науче да је канабис отров за мозак, истиче се у тексту закона.


Од данас је одраслима у Немачкој дозвољено да са собом носе до 25 грама сушеног канабиса и да узгајају до три биљке марихуане код куће, преноси РТС.

Конзумација канабиса за особе млађе од 18 година и даље је незаконита.

Нови закон, који је усвојен 23. фебруара, уследио је након бурне дебате о предностима и недостацима омогућавања лакшег приступа канабису.

Према Закону о канабису, дозвољава се приватно узгајање до три биљке канабиса за личну потрошњу, као и заједничко, некомерцијално гајење за личну потрошњу у „канабис клубовима“.

Како је наведено у тексту закона објављеном на сајту Министарства здравља Немачке, закон истовремено јача здравствену заштиту, заштиту деце и младих, као и превенцију и едукацију.

„Закон о канабису није позив на конзумирање, већ на овај начин штитимо оне који су корисници од високих концентрација и сузбијамо црно тржиште, осигуравајући да наша деца и млади науче да је канабис отров за мозак“, истиче се у тексту закона.

Конзумација канабиса забрањена је у непосредном присуству малолетника, 100 метара од школа, дечјих игралишта, дечјих и омладинских објеката и јавних спортских објеката, као и у пешачким зонама од 7 до 20 часова.

„Канабис клубови“ могу само да дистрибуирају члановима у ограниченим количинама и уз обавезну проверу старосне доби.

Истовремено, за дистрибуцију канабиса и других наркотика деци и младима биће примењиване строже казне него до сада.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here