Internacionalno venčanje

U Obrovcu.

1513

Mešoviti brakovi su uvek postojali i u bivšoj SFRJ, a tako je i u Vojvodini pa i našoj opštini Bačka Palanka. Ali ovo venčanje koje se dogodilo baš na našu najveću krsnu slavu Svetog Nikolu u Obrovcu retko se može ponoviti.


Toga dana su se kako naslov govori venčali Krstan Zečak – Roko star 65 godina po nacionalnosti Srbin i Tahić Kadira stara 58 godina po nacionalnosti muslimanka, a kumovi – svedoci su bili Hristova Sonja makedonka i Sabo Zorica po nacionalnosti mađarica. Nisam u ovom tekstu želeo da ističem nacionalnost, ali je ovo zaista redak i lep primer, njih četvoro četiri nacionalnosti, što je još jedan lep primer kako se može zajedno živeti bez obzira na razlike.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Venčanje je obavljeno u Mesnoj kancelariji Obrovac uz prisustvo matičara Jelene Stanojević. Koliko su uživali u samom činu sklapanja braka, saznali smo iz anegdota koje su sami mladenci, a i kume pričali nakon venčanja. Čim su ušli u kancelariju matičarka je zaključala vrata kako ih niko ne bi prekinuo jer je venčanje obavljano za vreme radnog vremena.

Na pitanje Krstana zašto zaključava, matičarka je rekla „Da mi mladoženja ne pobegne“, jer njih dvoje žive u zajednici već deset godina. Tako je sve počelo u lepoj atmosferi i smehu.

Nakon obavljenog čina venčanja, Krstan se našalio da nije siguran sa kim je sad venčan, jer su se sve tri potpisale. Zaključenje braka su potvrdili poljupcem kao što je red, a onda su se svi zajedno veseli i raspoloženi zaputili u porodičnu kuću, gde su za prijatelje i komšije organizovali ručak i veselje. Uz muziku i obavezno pivo najveselija je bila kuma Sonja.

Primer je jedinstven i u isto vreme poučan. Ljubav ne poznaje granice ni razlike, živeti se može zajedno i bez obzira na različitu nacionalnost dok postoji sloga, poštovanje i ljubav. Ovaj primer to najbolje pokazuje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here