Бођани, село у Војводини с највећим постотком мешовитих бракова

Да ли сте знали?

632
Фото: Wikipedia

Бођани су село у у општини Бач у Јужнобачком округу. Према попису из 2002. било је 1113 становника.


Код села се налази манастир Бођани из 15. века. У Бођанима се налази Римокатоличка црква у Бођанима. Манастир је основан 1478. године у тадашњој Угарској. Оснивач манастира био је извесни трговац Богдан из Далмације.

Настанак манастира везан је за легенду која каже да је трговац Богдан оболивши изненада од очију, стао на месту извора код данашњег храма, умио се и помолио Богородици, заветовавши се да ће подићи храм посвећен Богородици ако му се исцели вид. Када му се здравље повратило он је извршио свој завет, те је преко кнеза Димитрија Јакшића затражио писмено одобрење од краља Матије Корвина који је одобрио градњу храма. Сазидао је манастирске ћелије и купио земљу. По свом ктитору Богдану манастир је добио име Бођани.

Бођани су, као и друга села, углавном везани за пољопривреду. Много становника је упослено на пољопривредном добру „Лабудњача“ у Вајској и у земљорадничкој задрузи Вајска-Бођани. Највећи број становника бави се индивидуалном пољопривредном производњом.

Бођани су село с највећим постотком мешовитих бракова. Чак и у ратним временима деведесетих година у овом месту толеранција је била присутна.

У насељу Бођани живи 893 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 40,1 година. У насељу има 418 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,66. У последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here