Prvoje ponovo prvi stigao u Banat (FOTO)

Prvoje je sleteo u Taraš

0
451

Iz mesta Taraš u Banatu stigla je lepa vest – došao je Prvoje, roda koja se već šest godina za redom prva vraća u Taraš, koji je pre nekoliko godina dobio titulu Evropskog sela roda.


Prvoje je sleteo u Taraš 11.03. u kasnim popodnevnim satima, a zatim je odleteo do Rogozare, koja je, posle dužeg vremena, usled topljenja snega i padavina, ponovo dobila oblik bare. Tu je počeo da traži hranu kako bi povratio snagu od oko 12.000 kilometara dugog i opasnog puta koji je prešao.

– Prošle godine Prvoje je stigao 4. marta, a one tamo 1. marta. Iskreno, već smo se zabrinuli za njegov život, naročito posle svakodnevnih ružnih vesti koje nam stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje, sve zarad zabave i trofejnog lova. Vlasti ove zemlje, nakon apela 52 organizacije iz 28 država, rade na zaštiti vazdušnog prostora i sprovode strožiju primenu zakona o lovu i krivolovu, a radi sigurnog neba za ptice selice – kazala je Aleksandra Marovac Cucić, predsednica Udruženja građana “Taraške rode”, jednog od potpisnika grupnog apela koji su inicirale njene kolege iz Hrvatske, iz udruženja “SOS Tesla”.

Ona je rekla da se meštani Taraša nadaju da će im se ovog proleća rode vratiti u što većem broju, jer ih čeka lepo iznenađenje – obilje hrane i označena gnezda i imena za svaku od njih.

– Obeležili smo 35 gnezda, ostalo je još pet, a to ćemo uraditi do srede. Isto toliko parova je imenovano. Imena su davala deca na licu mesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi našeg udruženja. Ako još neka roda stigne do srede, moći će da prisustvuje proslavi povodom njihovog povratka, koju naše udruženje organizuje u saradnji sa lokalnom osnovnom školom “Svetozar Marković – Toza” – ističe Marovac Cucić.

Program tradicionalnog dočeka roda počeo je u 10 časova, postavljanjem dve nove platforme za gnezdo belih roda, u 12 časova počela je edukativna, kreativna i zabavna radionica u učionicama seoske škole, a od 14 časova usledile su pozdravne reči, projekcija filma i predstava za decu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here