Najuspešnija škola i dalje bez fiskulturne sale

Osnovna škola „Sveti Sava“

1987
Osnovna škola "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci

Na početku nove, 2018/19. školske godine, posetili smo OŠ „Sveti Sava“ u Bačkoj Palanci i razgovarali sa direktorkom, Tatjanom Kecman.


– U ovu školsku godinu upisano je 94 učenika prvog razreda, raspoređenih u četiri odeljenja, a to je povećanje za dva đaka prvaka u odnosu na prošlu godinu. Na nivou škole imamo 776 učenika raspoređenih u 32 odeljenja, po četiri za svaki razred.

Novina od ove školske godine je novi predmet u I razredu, a to je Projektna nastava i učiteljice su prošle obuku koju je organizovalo Ministarstvo prosvete. U višim razredima, predmet tehničko i informatičko obrazovanje sada se zove tehnika i tehnologija i uvodi se u 5. i 6. razredu, a pratiće generaciju do završnog razreda i u buduće biće zastupljen od 5 8. razreda.

Informatika je prošle godine uvedena kao obavezan predmet u 5. razredu, to se ove godine širi na 6. i tako godinu za godinom dok se ne proširi na sve više razrede. Isti je slučaj i sa slobodnim aktivnostima, koji se ove godine uvode i u 6. razred. Ponuđeni su hor i orkestar, crtanje, slikanje i vajanje, čuvari prirode.

U nižim razredima je tu i predmet Od igračke do računara, a ostaju i slovački i mađarski jezik kao izborni predmet. Ove godine za slovački je norma ispunjena sa 30%, dok se za mađarski povećalo interesovanje pa je norma povećana sa 30% na 40%.

Tehnički smo dobro opremljeni, a pored već postojećeg kabineta informatike podneli smo zahtev za još jedan lokalnoj samoupravi i ministarstvu.

Već godinama se provlači problem nedostatka sale za fizičko vaspitanje, učenici nam pre podne, dok vremenski uslovi dozvoljavaju, vežbaju na dvorištu, posle će u učionici. Poslepodnevna smena odlazi u salu OŠ „Heroj Pinki“. Obezbeđenje škole je na visokom nivou, sa 16 sigurnosnih kamera pokrivamo svaki deo škole. Pored toga, nastavnici dežuraju po smenama, petoro u višim, četvoro u nižim razredima. Roditelji finansiraju i školskog čuvara, a imamo i uspešnu saradnju sa Policijskom stanicom Bačka Palanka, oni obilaze našu školu na velikom odmoru i pred kraj nastave u popodnevnoj smeni.

Ove godine, kao i prethodnih, učenicima se nudi dosta vannastavnih aktivnosti, mnoge sekcije, dodatne nastave iz svih predmeta. Očekujemo uspešne rezultate na takmičenjima na koja se izvode učenici, prošle godine smo imali republičko takmičenje iz fizičkog vaspitanja, tehničko informatičkog obrazovanja, fizike i istorije. Po tim uspesima, OŠ „Sveti Sava“ je poznata ne samo u gradu nego i šire, a isto tako i po upisu učenika iz ove škole u srednje škole, jer se učenici uglavnom upisuju na svoju prvu želju – istakla je na kraju direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“, Tatjana Kecman.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here