Стручно усавршавање наставника у Италији

ОШ "Свети Сава"

Извор: Недељне новине

Наставнице из ОШ „Свети Сава“ први пут су конкурисале за европски пројекат „Еразмус плус“ у фебруару ове године и он је на задовољство свих одобрен.


Ове јесени, тачније у октобру отишле на стручно усавршавање у Италију. Чланови тима су биле наставница биологије Мирјана Шијаков, наставник техничког и информатичког образовања Сњежана Фодора, наставница географије Татјана Агић и наставник енглеског језика у нижој настави Милијана Рађеновић.

Обука се одвијала у Фиренци у трајању од шест дана. О пројекту, за „Недељне новине“ говорила је Татјаба Агић,

Која је била тема пројекта и обуке?

– Назив пројекта је „Мисли глобално – делуј локално“, а тема обуке је била „Укључивање образовања о одрживости у свакодневне часове уз учење засновано на пројектима“.

Шта сте научиле на овој обуци?

– Проширили смо своје знање из области екологије и одрживог развоја. Отишли смо на обуку да научимо на које све начине можемо да имплементирамо у наставу теме везане за одрживи развој. Предавачи су били сјајни и показали нам кроз практичне примере како можемо још више постићи у овој области. Иновативни приступ – учење засновано на пројектима и подучавање изван предмета, затим коришћење апликација у настави којима јачамо еколошку свест и подстичемо ангажовање ученика. Вежбали смо кроз учење засновано на пројектима и кроз учење засновано на задацима.

– Много причали на тему Одрживог развоја, Еколошког дуга, Еколошког отиска где су нам кроз апликације показали како да пробудимо свест код ученика и запослених и учинимо неке промене. Објаснили су нам како функционише циркуларна економија и како да је применимо на нашој школи и заједници. Показали су нам и у пракси како изгледа градска башта направљена на напуштеном спортском терену за атлетику. Све се сади у дрвеним сандуцима, кроз правилан распоред биљака, на природан начин, компостирање, и терен је претворен у фантастичан простор за едукацију и одмор свих грађана Фиренце.

Имате ли идеје како да примените научено?

– Наша школа већ дуже време се понаша прилично свесно по питању очувања заштите животне средине. Деца редовно доносе ПЕТ амбалажу коју дајемо на рециклажу. Прошле школске године смо сакупили 1,3 тоне ове сировине. И ове године настављамо са истим акцијама. Већ смо сакупили тону папира и 300 килограма пластичне амбалаже. Чепове сакупљамо за хуманитарну организацију. Мењали смо стару хартију за зимзелене саднице и цвеће које су ученици засадили у нашем дворишту. Средином сваког месеца ћемо имати акцију сакупљања ПЕТ амбалаже која се иначе користи највише у свакодневном животу, а знамо да се јако споро разграђује на депонијама. Такође планирамо да правимо компостере и уредимо наше школско двориште на најбољи могући начин.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here