Roditelji sve češće pred sudom zbog bežanja sa časova

525

Najviše prekršajnih prijava protiv roditelja dece koja beže sa časova ove godine su podnele škole u Nišu, Beogradu, Pančevu i Malom Iđošu.


U Malom Iđošu, koji ima samo tri škole, i to osnovne, podnete su subotičkom prekršajnom sudu čak 42 prijave, saznaju „Novosti“. Poređenja radi, u Beogradu je podneta 41 i već su donete četiri pravosnažne presude. Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos je 100.000 dinara.

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi naslednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu.

Situacija se zaoštrila od kada je novi Zakon o obrazovanju obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka dece sa nastave. Do ove školske godine, time se bavila prosvetna inspekcija, a sada samo kontrolišu škole da li redovno prijavljuju đake i roditelje sudovima.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Inspekcije su godinama podnosile prijave, međutim, broj osuda protiv roditelja bio je mali, jer smo teško dolazili do okrivljenih. Često su u pitanju romske porodice koje menjaju adrese, pa poziv za sud ne može da im bude uručen. Postupci se privremeno prekidaju, a vremenom i zastare“, navodi predsednik beogradskog Prekršajnog suda Milan Marinović i dodaje da su najčešće kazne bile opomene, ali da je bilo i novčanih kazni.

Kako dodaje, osnovne i srednje škole dužne su da pokrenu prekršajni postupak kada je reč o neopravdanim izostancima. Mnoge srednje škole, međutim, to ne čine, budući da je samo osnovna škola obavezna.

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao – od 100.000 do milion dinara.

U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova gde ima najviše prekršajnih prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

„Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdanim časovima. Sigurna sam da nije tako“, kaže direktorka pančevačke Tehničke škole „23. maj“ Nataša Zečević.

Tvrdi da u njenoj školi nema problema sa prevelikim brojem neopravdanih časova, te da to rešavaju razgovorima, edukacijom i saradnjom sa roditeljima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here