Savremeni tokovi u bibliotekama

389

Društvo bibliotekara Republike Srpske uz podršku Narodne i univerzitetske i biblioteke RS je od 18. do 19. aprila 2019. godine u Tesliću, organizovalo 24. po redu stručni skup pod nazivom „Savremeni tokovi u bibliotekama“.


Teme seminara bile su Zavičajni i posebni fondovi, spoj tradicije i savremenih tokova u bibliotekama; Komunikacija i interakcija u školskoj biblioteci… Seminaru je prisustvovalo preko 300 bibliotekara iz regiona, od kojih je 40 izlagača prezentovalo stručne radove. Obrađene teme su obuhvatile širok spektar delovanja školskih, visokoškolskih, specijalnih i javnih biblioteka, uz podsećanje na činjenicu da je biblioteka glavni oslonac društva koja svima omogućuje učenje, kreativnost i inovativnost, usavršavanje postojećeg kadra i upoznavanje sa promenama koje se dešavaju u bibliotekarstvu.

[wonderplugin_slider id=95]

 

NB „Veljko Petrović“ imala je svoje predstavnike na ovom značajnom skupu: diplomirani bibliotekar Dušanka Papić i viši diplomirani bibliotekar Dragana Petrić su u svojstvu izlagača prezentovale autorski rad na temu: „Zavičajni fondovi kao imenitelj kulturnog identiteta lokalne zajednice“.

Primerom iz naše lokalne sredine prikazane su mogućnosti kako uspešno prezentovati zavičajne fondove uz entuzijazam i posvećenost poslu, sa ciljem isticanja značaja zavičajnih zbirki u očuvanju tradicije i identiteta lokalne zajednice. Prezentacija je bila dobro posećena i izazvala značajno interesovanje kolega iz biblioteka u regionu. Kao rezultat aktivnosti sa ovog stručnog skupa očekuje se uspostavljanje saradnje sa drugim bibliotekama i razmena iskustva u radu sa korisnicima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here