Kod Bačke Palanke Dunav nije dosegao liniju redovne odbrane od poplave

2801

BAČKA PALANKA: Dunav kod Bačke Palanke ni danas, a po prognozi meteorologa ni u narednim danima neće dostići nivo kada se ovde proglašava redovna odbrana od poplave.

To se čini kada velika reka dostigne 530 cm, a vanredna na 650. Danas je Dunav na mernom mestu dostigao vodostaj od 514, sutra se očekuje 523, a u sredu 525, pa potom sledi stagnacija i opadanje.

I ovaj nivo velike reke donosi brigu meštanima Bačke Palanke, posebno onima čije su kuće u branjenoj zoni, udaljene par stotina metara od nasipa. Oni svakodnevno odlaze na obalu reke i zalivnog jezera Tikvara. Dunav ovih dana svom snagom puni jezero, a na našoj fotografiji se vidi kako je voda prelila mostić koji povezuje deo obale sa plažom na jezeru. Stručnjaci kažu da opasnosti nema, te da je početkom juna ovo uobičajena slika u ovom delu priobalja. Međutim, kada velika reka naglo počne da raste ovde se stariji sećaju 1965. godine kada je Dunav ušao u varoš i pretio da je celu potopi. Tada nije postojao nasip koji je izgrađen posle katastrofalne poplave i predstavlja kapitalnu građevinu koja brani ovaj deo Bačke od reke.

Bačka Palanka – jun 2013. godine (Foto: Nenad Samardžija)

Nasip je građen tako da može da izdrži i veći vodostaj od najvišeg novoa Dunava u poslednjih sto godina, a to je osam metara. Ipak, kažu oni koji žive uz reku, da postoje niži terenu prvenstveno kod Poloja prema Čelarevu i kod Mladenova gde se voda pojavi iza nasipa kada su ekstremno visoki vodostaji.

Ako Dunav nastavi da raste i mimo prognoze, mogu biti ugroženi, odnosno poplavljeni objekti koji se nalaze u nebranjenom delu obale, odnosno vikendice, čarde i drugi objekti koji su izgrađeni pre nasipa. Čamci na vezovima i pontoni, odnosno kućice na vodi koji se nalaze u jezeru nisu u opasnosti mada stručniji upozoravaju vlasnike da ih svakodnevno obilaze i kontrolišu vezove.

[wonderplugin_slider id=136]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here