Maglić – selo koje ima sve (VIDEO)

1578
Foto: RTV

MAGLIĆ: U jeku neminovne modernizacije i konstantne migracije u grad, često zaboravljamo da nestajanjem sela nestaje i sama Srbija.


Kroz svoj primer, udruženim snagama svih meštana i konstantnim ekonomskim i kulturnim napretkom, vojvođansko mesto Bački Maglić poslednjih godina istrajava u borbi sa tom tendencijom.

„Maglić, selo koje ima sve“ natpis je koji stoji na 25. kilometru od Novog Sada i predstavlja odraz četiri istorijske faze, koje je nekadašnji Buljkes preživeo. Iskorišćavajući najviši potencijal svih dobara tog mesta, Udruženje sportskih ribolovaca zajedničkim fizičkim i finansijskim snagama, u saradnji sa nadležnim organima, pretvorilo je deponiju u jezersku oazu na kojoj deca danonoćno uživaju loveći šarana.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Nudeći besplatnu edukaciju deci do osmog razreda, u udruženju, koje inače broji oko 60 članova, ističu da su prošle nedelje doneli i amura u jezero i tvrde da su tek na početku turističkog razbuđivanja Maglića.

Javno komunalno preduzeće i meštani Maglića, sela koje su u prošlom veku nastanjivali Nemci i grčki partizani, današnjim podizanjem spomenika precima, od kojih su neki od njih bili potpuno zaboravljeni, potvrđuju da im je multinacionalna istorija najvažniji pečat.

Osim pomena nekadašnjim Maglićanima, današnji meštani dobili su i novu eko-česmu, sa pijaćom vodom.


Pogledaj: Intervju: Srđan Simić, predsednik opštine Bački Petrovac (VIDEO)


Kako bi opravdali dugogodišnji slogan sela, u daljem planu uređivanja Maglića jeste i penzionersko udruženje, rekonstrukcija vatrogasnog doma, ali i dogradnja vrtića i škole.

Brojeći preko 10 nacija na svojoj teritoriji, Maglić je nekada predstavljao Jugoslaviju u malom. Danas sa brojnim kulturnim i poslovnim objektima, Kao i zbog ujedinjenosti i domišljatosti svojih stanovnika ovo vojvođansko mesto dobar je pokazatelj zaista mogu da imaju sve i kao takva budu budućnost Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here