Uslovi za dobijanje sredstava za vantelesnu oplodnju

1241

Lokalna samouprava opredelila je sredstva za naknadu vantelesne oplodnje parovima na teritoriji opštine Bačka Palanka. O pravilniku će se izjasniti članovi opštinskog veća na narednoj sednici, a ekipa BaP vesti pitala je Rukovodioca odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka, Miroslavu Šolaju šta je predviđeno pravilnikom kao i koliko pokušaja vantelesne oplodnje će finansirati opština.


Inicijativa za finansiranje vantelesne oplodnje u Bačkoj Palanci pojavila se pre tri godine. U budžet opštine za 2018. godinu stavljena i ova odluka, a sve one porodice kojima je vantelesna oplodnja jedina šansa da se ostvare kao roditelji, moći će to da urade o trošku lokalne samouprave.

Kada će krenuti da se sprovodi pravilnik o vantelesnoj oplodnji?

Pravilnik ide na usvajanje na sednici Opštinskog veća, a počeće sa primenom od Nove godine. On je urađen još 2013, ali do sada nije bilo uslova da se sa tim počne. Ono što smo izmenili u pravilniku jeste da su ubačene i vanbračne zajednice, dakle i žene koje nisu formalno u braku, moći će da konkurišu za dobijanje sredstava za vantelesnu oplodnju.

Šta još sadrži ovaj pravilnik?

Ovaj pravilnik je u skladu sa ostalim pravilnicima u opštinama i gradovima Republike Srbije koji to već sprovode. Mi smo stavili starosnu granicu od 40 godina, a  onog momenta kad se pravilnik usvoji, počinje i njegova primena. Dakle, naše sugrađanke koje do sad nisu uspele da se ostvare kao majke, a to žele, mogu da nam se obrate.

[wonderplugin_slider id=11]

 

Koji su uslovi koje treba da ispune oni koji konkurišu?

Pre svega, žena koja se obraća mora da ima prebivalište na teritoriji opštine Bačka Palanka i da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Takođe, preduslov da bi neko konkurisao na finansiranje veštačke oplodnje jeste da postoji medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje prethodni pokušaj lečenja neplodnosti. Isto tako, žena koja želi vantelesnu oplodnju mora po odluci zdravstvene komisije biti uključena u proces vantelesne oplodnje. Pored toga, neophodna je naravno i važeća lična karta, kao i overena zdravstvena knjižica.

Koliko pokušaja vantelesne oplodnje će finansirati opština i da li je ograničen njihov ukupan broj na nivou opštine?

Opština će finansirati jedan pokušaj vantelesne oplodnje. Mi ne možemo ograničiti njihov ukupan broj. To zavisi od toga koliko će se njih prijaviti, kao i koliki će priliv u budžet u toku godine biti. Ukoliko bude potrebe, a opet u zavisnosti od broja zahteva, opredeliće se još sredstava. Mi nemamo podatke koliko ima, na teritoriji naše opštine, onih kojima je vantelesna oplodnja potrebna, jer su takvi podaci zaštićeni pravom o zaštiti pacijenata. Tek kad se oni prijave za dodelu sredstava, mi možemo dobiti realnu sliku o njihovom broju.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here