Maketarstvo u pauzi časova istorije (VIDEO)

1048

Dušan Adamov, profesor istorije iz Bačke Palanke u pauzama između nastave, vreme provodi baveći se maketarstvom.


BAČKA PALANKA: Makete brodova ili aviona, izrađuje od najrazličitijih recikliranih materijala. Samouk je, ne koristi kupljene mape i delove, nego sve pravi sam. Prvu samostalnu izložbu, Dušan najavljuje za proleće.

Makete brodova, tenkova, aviona, već petnaestak godina u improvizovanoj radionici, izrađuje ovaj profesor istorije, a sve što napravi, izrađeno je od recikliranih materijala, kojih ima u svakoj kući.

„Nije bilo finansijskih sredstava, a ni mesta gde se kupuju prave makete, i ja sam došao na ideju kako da dođem do materijala za izradu. Počeo sam da koristim stare limove, laminate, daske, fosne, čepove od plastičnih flaša, razne kanape, letvice…To nisu profesionalne makete, ja nemam nacrte, niti planove. Radim iz glave ili gledam stare fotografije“, priča za RTV profesor Adamov.

„Da bi se napravila maketa savremenog broda, potrebno je oko mesec dana rada, a za brodove iz 18. ili 19. veka, treba i nekoliko meseci. Najviše vremena potrošim na ideju, šta i kako napraviti, treba osmisliti sve, napraviti, potom ofarbati, zalepiti, zašrafiti“, dodaje on.

„Napravio sam privatnu jahtu Josipa Broza Tita, kojom je putovao po svetu, dok je obavljao državničke poslove. Koristio sam stari lim, poklopce od starih budilnika, delove pecaljki, čak i brisače od starog stojadina“, navodi uz osmeh Adamov.

Sve makete koje je do sada napravio, Dušan planira da izloži na proleće, u zgradi Muzeja u Bačkoj Palanci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here