Momci iz zečkog šora 10. put na okupu

1514

Neko zakuca na vrata, roditelji otvore i vide nekoliko dečaka sa loptom u ruci. Došli su da pitaju da li njihov sin može da izađe da se igra sa njima.

Danas ovakvih scena nema, detinjstva su drugačija, ali nekada su samo 4 cigle i jedna lopta bili dovoljni da se istrči na ulicu, zaigra fudbal i napune srećom dečačka srca.

Ovakve uspomene su vezivale ljude, rađale velika prijateljstva, kumstva i stvarale osećaj pripadnosti za ceo život.

Ovo je priča o danas odraslim ljudima koji se sa ponosom sećaju svog odrastanja u svom kraju, ne zaboravljaju ga, već se i danas, okupe i evociraju lepe uspomene.

Ko su „Momci iz zečkog šora“?

Današnja ulica Vojvode Živojina Mišića i danas kod žitelja Bačke Palanke nosi popularni naziv Zečki šor, a „Momci iz zečkog šora“ su grupa od čak 5 generacija bačkopalančana koji su odrasli u ovoj ulici u tri presečka, od Šumske do gajdobranskog puta.

Svake godine drugog ili trećeg vikenda aprila u svojoj ulici detinjstva, u poznatom „Metalcu“, okupe se svi muški žitelji ovog dela Bačke Palanke kako bi evocirali uspomene i videli sebi drage ljude.

U petak (19.04.), u Metalcu, okupili su se po 10. put i proslavili jubilej ovog, njima najdražeg skupa. Njih tridesetak su različitog starosnog doba. Najstariji među njima je Bojan Bajić (1938), a najmlađi je Marko Kesić (1973).

Ponosni su na činjenicu da je njihov deo grada iznedrio generale, oficire, direktore, pet profesora, uspešne preduzetnike, odlične radnike, a posebno su ponosni jer je među njima bilo i reprezentativaca Jugoslavije u nekoliko sportova. Ipak, najveću počast sa velikom pažnjom daju onima koji više nisu sa njima.

Pogledaj: Etno Idila – Tradicionalni ukusi i prijatan ambijent

Kao i svaki put do sada i ovog puta se osvanulo. Priči nikad kraja jer uspomena ne nedostaje.

Današnja deca ne razumeju priču o 4 cigle i jednoj lopti, ali ona se i dalje priča, i pričaće se u ovom delu Bačke Palanke zahvuljući „Momcima iz zečkog šora“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here