Požurite kako bi na vreme iskoristili svoje pravo na BESPOVRATNA sredstva iz IPARD programa

3355

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisala je javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za nabavku novog traktora, i javni poziv za izgradnju, nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije.

Visina bespovratnih sredstava iz fondova IPARD programa iznosi čak 60% do 70% prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Rok za podnošenje zahteva za nabavku novog traktora je 25.11.2019. godine.

Rok za podnošenje zahteva za izgradnju, nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije je 23.12.2019. godine.

Ko može da učestvuje:

  1. Fizičko lice – nosilac poljoprivrednog gazdinstva,
  2. Preduzetnik,
  3. Privredno društvo,
  4. Zemljoradnička zadruga.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva, grožđa i jaja.

Piše: Dr Suzana Balaban (spp.consulting – Bačka Palanka)

Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima 2-10ha prijavljenih površina pod zasadom, moći će da nabavi traktor snage do 60 kW. Traktor do 80 kW moći će da nabavi ako ima 10-50 ha. Traktor može biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima i treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima EU, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije.

Objekat koji je predmet investicije može biti: zatvoreno skladište i hladnjača, rezervoar i cisterna, poljoprivredna zgrada i to staja za stoku i živinarnik, zgrada za uzgoj, proizvodnju i smeštaj poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredni silos, poslovna zgrada – upravna zgrada, ostale poljoprivredne zgrade – zgrada za smeštaj poljoprivrednih mašina i alata, kao i prateći objekat za gajenje domaćih životinja i to ispust za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka i objekat za skladištenje osoke u skladu sa Zakonom.

Pod ostalim usevima podrazumevaju se žitarice i industrijsko bilje (šećerna repa, soja,
suncokret, uljana repica, uljana tikva, lan i konoplja).

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari:

  • u sektorima voća, povrća, ostalih useva, grožđa i jaja 5.000 – 700.000€,
  • a za sektore mleka i mesa 5.000 – 1.000.000€.

Za više informacija:

Pozovite:

021/3800-067

065/2547-696

ili pošaljite email na: [email protected]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here