Opština Bačka Palanka formira specijalizovanu jedinicu civilne zaštite za uzbunjivanje

Jedinica se formira, organizuje, oprema i osposobljava za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Bačka Palanka

1182

BAČKA PALANKA: Na sednici Opštinskog veća održanoj u sredu, 24.11., većnici su utvrdili Predlog odluke o obrazovanju specijalizovane jedinice civilne zaštite za uzbunjivanje, kao i Predlog odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Bačka Palanka. 


„Ovo se sve vrši u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama. Jedinica se formira, organizuje, oprema i osposobljava za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Bačka Palanka, rekao je izvestilac Dušan Tankosić, službenik za normativnu delatnost iz Odeljenja za skupštinske i izvršne poslove.

Ovom odlukom je predviđeno da će se formirati jedinica kao formacija dva odeljenja za uzbunjivanje sa po 14 pripadnika. Na komandirsku dužnost u jedinici rasporediće se lice zaposleno u Opštinskoj upravi. Ko će konkretno činiti ovu jedinicu, znaće se nakon dobijanja odgovarajućih saglasnosti iz Uprave za vanredne situacije i od Ministarstva odbrane.

„Jedinica se popunjava vojnim obveznicima i građanima koji nisu vojni obveznici i dobrovoljcima, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima donetim na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kojim je detaljnije opisana nadležnost jedinice civilne zaštite“, kaže Dušan Tankosić.

On dodaje da, što se tiče finansiranja i opremanja jedinice, sredstva će se obezbediti iz budžeta Opštine Bačka Palanka. U slučaju vanredne situacije, jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje angažuje se na osnovu naređenja Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here