Припадници РОСУ упали у Штрпце, блокирали општину и претресали школу

Специјалци РОСУ распоређени су на више локација у Штрпцу

130
Фото: РТС

Више од 30 припадника РОСУ упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у тој општини, саопштила је Канцеларија за КиМ.


Тужилаштво у Приштини је саопштило да је полиција у Штрпцу покренула акцију одузимања документације, опреме и сигурносних камера са, како тврде, „објеката нелегалних структура“.

Специјалци РОСУ распоређени су на више локација у Штрпцу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

„Блокирали су читаву општину, упали су у основну школу Шарски одред на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година“, наводи се у саопштењу.

Они су, оцењује Канцеларија за КиМ, поново изабрали да у Штрпце упадну баш на велики празник, с обзиром на то да је данас сеоска слава Свети Јован и велики вашар у Штрпцу, када се окупља велики број мештана, а исто су учинили и приликом претходних упада у ову српску средину.

Како кажу, иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене пре скоро десет година нису у функцији већ дуже време, и то су проверавали и претходних дана у више наврата, „то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише“.

„С каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу? Нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг, јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију РОСУ у овој српској средини“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Тужилаштво: Акција одузимање сигурносних камера у Штрпцу

Тужилаштво у Приштини је саопштило да је полиција у Штрпцу покренула акцију одузимања документације, опреме и сигурносних камера са, како тврде, „објеката нелегалних структура“. Додају да је у току рација на три локације.

Тужилац Расим Маљоку рекао је да се спроводи акција заплене уређаја за праћење сигурносним камерама.

„Спроводимо судски налог за контролу и одузимање документације и опреме у објектима нелегалних институција, на три локације на којима се налазе уређаји“, саопштио је Маљоку.

Приштински медији тврде да су српске институције крајем прошле године наводно потписале уговор вредан више десетина хиљада евра о куповини сигурносних камера, дигиталних снимача и друге опреме од компаније „Зхејианг Дахуа Тецхнологиес“, која је на америчкој црној листи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here