Синдикати траже да минималац буде 50.000 динара од септембра

Асоцијација слободних и независних синдиката захтева да минимална цена рада буде већа већ од септембра

724
Фото: Републички завод за статистику

Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) захтева да минимална цена рада буде већа већ од септембра 2022. године. Они траже да минимална зарада износи најмање 50.000 динара нето, наводи се у саопштењу.


Минимална зарада од 50.000 динара омогућила би медијалну зараду од око 80.000 динара којом би, пре свега, током најављене критичне зиме, био обезбеђен барем минимум социјалне сигурности за више од 50 одсто запослених и њихових породица, наводи се у саопштењу.

– АСНС још једном упозорава и Владу и репрезентативне синдикате и позива да се, у ово тешко и непредвидиво време, уозбиље и кроз минималну зараду обезбеде барем минималну, елементарну социјалну сигурност за већински део радника и грађана Србије – истиче АСНС.

Увећана минимална цена рада 2022. године ублажила би само делимично утицај све скупље хране.

Шта у стварном животу радницима доноси нова минимална цена рада 2022. године када су цене поврћа повећане 30 одсто, меса 17 одсто, млека 18 одсто, и само чекају одмрзавање па да наставе са дивљањем, када за грејање стана од 60 квадрата за следећу зиму треба намање 100.000 динара ако се греје искључиво на јефтину струју, 140.000 за лож уље, о цени пелета и угља да не говоримо пошто их и нема у продаји, наводи синдикат.

– Пројектована потрошачка корпа приближава се износу од 100.000 динара и практично нема производа или услуге који драстично не поскупљују. И потпуно је јасно да се терет кризе поново сваљује на раднике и то оне најсиромашније. Сва позивања на статистику и проценте падају у воду пред елементарном чињеницом да са 40.000 динара породица може да преживи, уз ригорозну штедњу, највише пола месеца – истиче АСНС и додаје:

– Поред „великих тема“ као што су Задруга 6, ко пева на роштиљијади и других од суштинске важности за живот ове нације, утврђивање нове минималне зараде пролази готово незапажено као да од новог износа, практично, не зависи живот најмање четири милиона грађана ове Земље. Преговори су, и овога пута, сведени на пуку форму и 1. септембра утврдиће се минимална зарада у износу од 40.000 динара нето, као што је председник Србије најавио.

Држава предлаже да минималац буде 40.000, шта кажу синдикати и послодавци
У условима нашег као указује овај синдикат, „потпуно нефункционалног социјалног система – готово половина грађана Србије живеће у сиромаштву“.

Синдикат захтева да минималац буде најмање 50.000 динара нето и да се примењује већ за исплату септембарских плата. То би, како се објашњава, омогућило да половина запослених прима плату до 80.000 динара (такозвана медијална зарада).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here