Грешка због које вену собне биљке

У овом периоду године биљкама је потребна другачија нега.

612
Фото: Pixabay

На прелазу из топлијег у хладније годишње доба собно цвеће тражи другачију негу, чега многи нису свесни, па настављају да га третирају на исти начин.


Ботаничарка Линсдеј Пангборн каже да је да је највећа грешка коју људи праве у овом периоду што настављају да заливају биљке онако како су то радили и лети.

Она наводи да собним биљкама није потребно толико воде колико људи мисле, посебно у време јесени и зиме, када дани постају краћи, а раст се успорава.

Ботаничарка наводи да претерано заливање као резултат најчешће има труљење корена, јер биљка не може да добије довољне количине ваздуха.

Она саветује да уколико имате дилему да ли да залијете биљку или не, треба да направите мали тест:

– Гурните прст у земљу на дубину између два и седам центиметара. Ако под прстом осетите влагу, тад биљку није потребно заливати. Уколико установите да је земља сува, сипајте воде док не почне да цури из рупе на дну саксије. Само пазите да на крају у тацни не остане воде, проспите је – саветује она.

Такође, доласком хладнијих дана биљке улазе у фазу мировања, па их није потребно додатно ђубрити.

– Пустите их нека се зими одмарају, то им је важно – напомиње Пангборн.

Она саветује да је потребно да собно биље вратите у кућу уколико сте саксије током топлих дана држали напољу.

– Биљке је потребно унети пре него што се ноћне температуре спусте испод 12 степени Целзијуса. Кад их унесете, очистите их од увелог лишћа, сувих гранчица и свих других ствари које се налазе на земљи око њих или на њима самима. Пре него што их унесете у кућу, потребно је да проверите и да ли су их напале неке штеточине – објашњава ботаничарка.

Влага је важна у хладнијем периоду године

Она предлаже да биљке од инсеката и штеточина очистите док су ван куће, тако што ћете их попрскати средствима за ту намену.

Током лета није потребно бринути за влажност ваздуха, али кад крене сезона грејања, тада је важно пазити и влагу одржавати на оптималном нивоу.

– Већина собних биљака су тропске биљке и воле влагу. Предлажем да посегнете за овлаживачима ваздуха. Можете и на већу тацну ставити каменчиће, сипати мало воде и ставити саксију да стоји изнад тога, али да не додирује воду. Вода ће полако испаравати и повећавати ниво влаге око биљке. Каменчићи служе томе да биљку држе изнад површине воде – објаснила је.

Она саветује и да с времена на време истуширате собне биљке како бисте очистили сву прашину с лишћа.

Пангборн каже да је важно повести рачуна и о томе како сунчеви зраци падају на биљку током дана.

– На пример, ако се биљка налази близу прозора, у сенци дрвећа, сунчеви зраци ће бити јачи кад лишће с дрвета опадне, па је у том случају потребно биљку померити на друго место како јој сунце не би спалило лишће – истиче ботаничарка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here