Хладно време је стигло: време је да унесемо биљке унутра

248
Фото: Pexels

Када температуре падну испод 10 стпени, то је време да унесете биљке. унутра Уколико имате места, биљке пре овог периода ставите у хлад како би се навикле на мање светлости док не постану праве собне биљке. Такође је битно да оперете све прозоре, јер ће биљкама у овом периоду бити потребна сва могућа светлост.


Пре него што унесете биљке, обавезно их прегледајте

Нежељени инсекти попут, мушица или црвених паукова се могу размножити унутра и прећи на друге биљке, а да бисте то спречили потребно је да оперете биљке и испрскате их за сваки случај неким природним инсектицидом или уљем од нима.

Ставите их што ближе прозорима

Пре него што их ставите код прозора, уверите се да нема промаје, као и да стоје на макар пар центиметара од њега како не би биле преблизу хладног ваздуха. Такође избегавајте да их ставаљте преблизу извора топлоте јер листови могу добити браон боју и отпасти.

Пазите на влагу

Ваздух унутар дома се исушује када почне грејање, или када појачате пећ. Зато многим биљкама фали влажност које ће спречити исушивање листова и мењање њихове боје.

Проверавајте их редовно

Остало је само да их проверавате и бринете о њиховим потребама ако желите да на пролеће поново изгледају лепо и бујно. Водите рачуна о редовном заливању, чишћењу и количини светлости.

Mушкатле – одржавање и припрема за зиму

Фото: Pixabay

Истина је да су мушкатле лаке за негу и издржљиве. Њихов цвет од пролећа до касне јесени украша домове и дворишта. Али, сваком треба одмор, па и мушкатли. И баш у јесен почињу припреме да би презимиле и прикупиле снагу за следеће лето. Имају обичај да када се унесу у ходнике или друге просторије почну да пропадају. Шта се дешава са биљком када је сезона на измаку?

Не цвета испод 15 и преко 30 степени

Када се температура спусти на 10 до15 степени, мушкатле улазе у фазу мировања. Могу да преживе дуго, али у тој фази нема цвета. Многи не знају, али мушкатле не престају да расту само када је температура ниска, већ и када је више од 30 степени.

Већина листова отпада током зиме. Увеле је најбоље уклонити ручно, али не треба их сећи. У том случају ће остати само танке гране. Почетком новембра, дакле, пре првих мразева, мушкатле је потребно скратити на око 20 центиметара. Тада се уклањају увели и оштећени листови. Када се биљка очисти, мушкатле би требало оставити у просторију, у којој је температура од осам до 10 степени. На вама је избор просторије, а то могу бити магацини, сутеренске просторије, оставе или пластеници које не користите токо зиме.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here