Od 1. septembra poskupljenje struje

251

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, saznaje „Blic“.


Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana a čiji je rok izrade bio kraj juna.

Ako je suditi po rezultatima preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu energetike, stanje je alarmantno, a između redova se naslućuje da je neizbežno hitno poskupljenje struje jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost EPS-a. Takvi pokazatelji upalili su crvenu lampicu i u državi jer je jasno da su niske cene kilovata, koje su često služile i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju što pre menjati jer u suprotnom Elektroprivreda Srbije može da ima nenadoknadivu štetu.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Zbog toga je postignut načelni dogovor najodgovornijih ljudi u državi da od septembra poskupe kilovati najmanje za 7,7 odsto jer bi svaka niža cena ostavila nesagledive posledice na funkcionisanje srpskog energetskog sistema.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovakva situacija gotovo nezabeležena u svetu, gde je nezamislivo da elektroprivreda prodaje struju po cenama koje su niže od proizvodnih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here