Da li će pojedine škole u Bačkoj Palanci štrajkovati duže?

BAČKA PALANKA: Za petak (31.08.) najavljen je protest četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije. Nakon toga, najavljen je i štrajk koji će početi već prvog školskog dana, 3. septembra skraćenjem časova od 30 minuta. Ovom štrajku priključile su se i bačkopalanačke škole.


Stevan Jurić

Prema rečima Stevana Jurića iz Unije sindikata prosvetnih radnika štrajkovaće sve škole u bačkopalanačkoj opštini koje su članovi tog sindikata, a to su sve osim škola u Gajdobri i Silbašu.

„Oni učitelji i profesori koji ne učestvuju u štrajku moćiće da održe časove u trajanju od 45 minuta. Prosvetni radnici koji podržavaju štrajk nastavu će napuštati posle 30 minuta, a od direktora zavisi da li će se i zvono oglašavati 15 minuta ranije. Štrajkovaće se u ponedeljak 3. septembra, u utorak, 11., u sredu 19., i u četvrtak 27. septembra“, rekao je Jurić za BaP vesti.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković za „Blic“ je navela da je 1.000 prosvetnih radnika prebačeno u devetu platnu grupu i da su to oni koji imaju pedagoško zvanje i rade u otežanim uslovima, 1.000 školskih bibliotekara je ostalo u sedmoj platnoj grupi, dok se ostalih 98 odsto prosvetnih radnika nalazi u osmoj platnoj grupi gde, dodala je, njihovo napredovanje skoro da i nije moguće.

Naš sagovornik objašnjava da je jedino pravedno da svi prosvetni radnici budu u devetoj platnoj grupi jer ih je tako lakše podeliti u 11 platnih razreda, pa da svako, ko to zaslužuje na osnovu svojih uspeha u radu, dobije i veću zaradu. Ovako, u osmoj platnoj grupi raspoređeni su u 6 platnih razreda, što, kako kaže Jurić, predstavlja nerealnu i komplikovanu podelu.

„Dakle, prelazak u devetu platnu grupu ne bi značio da će svaki prosvetni radnik automatski imati veću platu, već će se bolje rangirati i više ceniti uspesi prosvetnih radnika“, ističe Jurić.

Niko iz Ministarstva prosvete se, do sad nije oglašavao o zahtevima prosvetara, kao ni o tome da li će neko razgovarati sutra sa njima.

On dodaje i da bi se štrajk u pojedinim školama u Bačkoj Palanci mogao produžiti. Naime, direktorima sve tri srednje škole od ove školske godine ističe mandat, a još uvek nisu izabrani novi. Iako je izbor direktora počeo u martu ove godine, kako kaže Jurić „ovde je to, očigledno, komplikovana procedura“.

„Ukoliko se desi bilo kakva neregularnost ili biranje direktora po partijskoj liniji, kako sam i dobio neke nezvanične informacije, ponovo ćemo štrajkovati“, kaže Stevan Jurić iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here