Нови прописи за упис у основним и средњим школама: Максимално 28 уместо 30 ученика по одељењу

Гимназије ће ове године уписати 20 ученика мање

Од наредне школске године одељења у основним и средњим школама имаће највише по 28 ученика. Ове измене закона о основном и средњем образовању усвојене су прошле године, али ступају на снагу од школске 2024/25. године и односе се на одељења првог разреда.


Са мање од два месеца до мале матуре, пред ученицима је кључна фаза у животу – избор средње школе. Ове године, конкуренција ће бити знатно оштрија јер ће најпознатије гимназије и средње стручне школе примати мањи број ученика.

Од наредне школске године, у основним и средњим школама у одељења максимално може да се упише 28 ученика, за разлику од претходних 30. Ово смањење броја ученика значи да ће гимназије, које су просечно уписивале по 10 одељења, ове године уписати 20 ученика мање, што је две трећине једног одељења. Наставници предвиђају да ће смањење броја ученика повећати уписни праг за бод или два, можда и три.

Ово су промене које родитељи и ученици треба да узму у обзир приликом избора средње школе. Ако се опредељују према бодовном прагу од прошле године, треба да имају на уму да ће он ове године бити већи.

Измене Закона о основном и средњем образовању, усвојене прошле године, ступају на снагу од школске 2024/25. године и односе се само на одељења првог разреда. Према садашњим прописима, одељења могу да броје до 30 ученика, док Закон о основном образовању предвиђа да, изузетно, одељење истог разреда у основној школи може да има до 33 ученика, уз сагласност Министарства просвете.

Синдикати су предлагали максималан број ученика од 24 по одељењу, али је Министарство просвете изашло са компромисним решењем од 28 ученика, у склопу мера за борбу против вршњачког насиља. Ова новина је унета у измене закона о основном и средњем образовању.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here