Evropsko prvenstvo: Srbi u šest finala

Tačku na uspešan dan stavio je dvosed Boltić, Stefanović.

1384
Simo Boltić

BEOGRAD: Održan je prvi takmičarski dan na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Odlično raspoloženje i sjajne trke nije mogao da pokvari ni jak vetar koji je u petak duvao u glavnom gradu.

U srpskom timu je bilo mnogo razloga za slavlje jer je od devet posada koje su veslale juče, čak šest obezbedilo mesto u A finalima i donele našem timu isto toliko šansi za odličja.

Trke za medalje obezbedili su: Marko Tomićević i Milenko Zorić u dvosedu na 1.000 metara (subota, 11.19 časova), Marija Dostanić i Kristina Bedeč u dvosedu na 1.000 metara (subota, 11.40 časova), Milica Starović u jednosedu na 200 metara (nedelja, 10.41 časova), ženski četverac na 500 (subota, 10.45), muški četverac na 1.000 (subota 12.01) i Simo Boltić i Strahinja Stefanović u dvosedu na 500 (nedelja, 12.00).

Aktuelni svetski šampioni i evropski vicešampioni Marko Tomićević i Milenko Zorić su kao drugi u kvalifikacionoj grupi izborili direktno finale vremenom 3:18.468.

– Nije ovo bila naša najbolja trka, možemo i bolje. Zadovoljni smo plasmanom u finale, nije bilo lako. Ni vremenski uslovi nisu bili na strani takmičara – rekao je Marko Tomićević.

Milenko Zorić je komentarisao trku.

– Imali smo u grupi medaljaše sa Svetskog prvenstva. Išli smo uz Litvance. U finišu, kada je već bilo jasno da idemo u finale, usporili smo ritam. Bilo je i velikih talasa pred ciljem.

Ambicije trofejne posade se ne menjaju.

– Borićemo se za medalju. Ako budemo uspeli da ponovimo trke sa prethodniz finala, a nema razloga da to i ne uradimo, bićemo u konkurenciji za postolje. Želimo da osvojimo medalju i u Srbiji – dodao je Zorić.

U drugoj kvalifikacionoj grupi pobedili su Nemci Hof i Gros.

Milica Starović je bez greške izveslala kvalifikacije jednoseda na 500 metara. Duže od polovine trke naša takmičarka je bila izjednačena sa Slovenkom Anjom Osterman. Uzbuđenje je ipak izostalo. Starovićeva je sjajnim finišom rešila sve dileme. Trku je završila rezultatom 1:55.591.

Nedavno stastavljena posada Marija DostanićKristina Bedeč je pitanje finala takođe rešila kroz kvalifikacije. Vreme – 3:50.420.

– Jedva sam izdržala, baš je bila mala pauza između kvalifikacija četverca i dvoseda. Izveslale smo odlično. Nadam se da će u subotu da bude još bolje jer je malo veći vremenski razmak između dva finala – kaže Dostanićeva.

Četvrto finale Srbiji je doneo ženski četverac: Nikolina Moldovan, Milica Starović, Kristina Bedeč, Marija Dostanić. Iako su sve naše dame u petak imale po još jendu disciplinu, smogle su snage da u uzbudljivom polufinalu izbore plasman u trku za odličja.

Srpkinje su bile treće u polufinalnoj grupi rezultatom 1:39.357.

– Mnogo smo bolje veslale nego ujutru u kvalifikacijama. Videle smo šta bi moglo da se popravi, to smo i uradile. Nezgodno je bilo za sve čamce zbog jakog vetra, ali smo uspele da se prilagodimo.

Finale četveraca je nepredvidivo.

– Mađarice su nedostižne, možda ima tu još jedan ili dva čamca u tom rangu. Tražićemo mesto u borbi za podelu medalja – rekla je Milica Starović.

O jednosedu je naša trofejna kajakašica rekla:

– Sjajno je što sam preskočila polufinale, imaću trku manje, što mi znači jer veslam i u četvercu. Potreban je oporavak. Sve devojke su fenomenalne, biće dobro i uzbudljivo finale – rekla je Milica posle trke.

Polufinale je uspešno prebrodio i muški četverac na 1.000 metara: Nikola Rasulić, Anđelo Džombeta, Dragan Hančovski, Mihailo Subotić. Kroz cilj su prošli u vremenu 3:08.991.

– Zadovoljni smo plasmanom, u finalu imamo priliku da vidimo gde smo u odnosu na, uglavnom, iskusniju konkurenciju – rekao je Džombeta posle polufinalne trke.

Tačku na uspešan dan stavio je dvosed Boltić, Stefanović drugim mestom i rezultatom 1:34.768 u polufinalnoj grupi dvoseda na 500 metara.

– Ovo je naša trka, ovako treba da veslamo i u nedelju. Konkurentni smo, u finalu je sve moguće. Bitno je da izdržimo do kraja celu trku u jakom tempu – istakao je Boltić.

Muški četverac na 500 metara u sastavu Vladimir Torubarov, Dejan Pajić, Ervin Holpert, Stefan Vekić je u kvalifikacijama bio sedmi, u polufinalu osmi u grupi.

Nikolina i Olivera Moldovan nisu uspele da se plasiraju u finale discipline K-2 500. Osmo mesto u polufinalnoj grupi – vreme 1:54.843.

Bojan Zdelar četvrti u polufinalu K-1 500, troje je išlo u A finale. Rezultat 1:45.871.

Muški četverac na 500 u sastavu Vladimir Torubarov, Dejan Pajić, Ervin Holpert, Stefan Vekić nije uspeo da se plasira u finale – osmo mesto u polufinalnoj grupi 1:26.855.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here