Jelena Čapanda – trostruki laureat Vojvođanskog festivala

Mladi talenti

1148

U poslednje tri godine, svirajući gitaru mlada i talentovana Jelena Čapanda, bila je laureat na takmičenju Vojvođanskog festivala klasične gitare, odnosno osvojala je svih 100 bodova.


Mladoj učenici gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke, 2017. godine su profesori iz žirija predlagali da uporedo upiše i srednju muzičku školu. Jelena je osnovnu muzičku školu „Josip Slavenski“ završila kao vanredni đak u klasi Marka Šalića sa ocenom 5,00.

Uporedo, bila je takođe čist odlikaš i nosilac Vukove diplome iz osnovne škole, a i u gimnaziji „gura“ dobro i tu je čist odlikaš sa 5,00. Maturant je i bavi se i sportom, bila je odbojkašica, a sada trenira fitnes.

– Prvo samplanirala da upišem klavir u ŠOMO „Stevan Hristić“, međutim moj brat je krenuo da uči gitaru kod Marka Šalića, meni se to svidelo, htela sam i ja to da pokušam i tako je to sve počelo – počinje svoju priču Jelena Čapanda.

– Sve je išlo spontano, razvijala sam se uz pomoć Marka i stigla dovde. Najviše mi prija da sviram klasiku, nekako smatram da je ona najbolja za akustičnu gitaru. Pokušala sam i da sviram druge vrste muzike, ali ipak sam ostala samo na klasici. Preferiram španske kompozitore, jer mislim da je njihova muzika možda i najbolja za gitaru.

Plan je bio da upišem i srednju muzičku školu, negde u 6. razredu osnovne škole,međutim ipak sam se odlučila za gimnaziju, smatrajući da ću imati veći izbor za studije, a planiram da upišem nemački jezik i germanistiku.

Na Vojvođanskom festivalu klasične gitare u početku sam osvajala treća i druga mesta, ali poslednje tri godine sam bila prva sa maksimalnih 100 bodova. Ne smatram da sam dostigla vrh, i dalje učim i usavršavam se, jer uvek ima prostora za napredak, tako da skoro svakodnevno sviram i vežbam minimum sat vremena.

Sa „Akordom“ nastupam na otvaranjima izložbi, na književnim večerima i drugim prilikama, kada me Marko Šalić pozove. Kada sviram sama, solo, osećam se ispunjenijom, jer je to zahtevnije od nastupanja u duetima i triju.

Moja porodica me od prvog dana podržava, gura me napred, a u trenucima nekih dilema su me hrabrili da ne odustanem. Na kraju bih se i zahvalila i Marku Šaliću, bez koga ne bih bila ovo što jesam u muzici, jako je kooperativan, prihvaća moje sugestije u pogledu kompozicija. U budućnosti i dalje ću svirati iživeti sa muzikom, ako može celog života ću izvoditi klasiku.

Jelena Čapanda je nastupala i svirala u svim važnijim spotovima koju su postavljeni na Ju-tjub kanal od strane Kluba klasične gitare „Akord“. Takođe, bila je jedna od troje učenika Marka Šalića, koji su učetvovali u snimanju dokumentarnog filma RTV iz serijala „Živopis“.

Lepo je pisati o ovakvim mladim talentima, to je ona lepša strana života kod nas, a stara je istina da bez lepih i plemenitih stvari čovek nije ispunjen. Jelena je na dan intervjua, napunila 18. godina i mi joj od srca želimo sve najbolje i uspeh, pre svega, na muzičkom planu, na naše, slušalačko zadovoljstvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here