Kamerna muzika na otvorenom

Letnji koncerti

436

U petak, 10. avgusta, na platou u centru grada u večernjim satima održan je koncert na otvorenom kamernog sastava iz Novog Sada „Bilitis“ (ime nose po delu Kloda Debisija).


Četiri dame, Ksenija Bašić, flauta, Ana Klem Aksentijević, viola, Milica Svirac, violončelo i Iva Stanković, violina, svirale su više od sat vremena, ponekad i virtuozno, za stotinak zaljubljenika u klasičnu muziku i svaka numera je ispraćena sa srdačnim aplauzom.

Za „Nedeljne novine“, govorila je Iva Stanković.

– Skupile smo se 2015. godine na inicijativu Ksenije Bašić, koja svira flautu. Ona je studirala masters studije u Beču i imala priliku da sluša kamerne sastave u ovom rasporedu instrumenata. Poželela je u povratku u Srbiju da oformi tako nešto i kod nas.

Početna ideja je bila da nekako taj repertoar koji je već postoji za gudački kvartet prilagodimo ovom ansamblu, jer su violina i flauta u sličnom registru i mogu da izvode slične melodije. Naravno, sviramo i originalne kompozicije pisane za ovakav orkestar, ne samo transkripcije i aranžmane.

Repertoar nam je prilično šarenolik, od lakših nota i popularnih kompozicija, minijatura do klasičnih dela. Svirale smo u Novom Sadu, Pančevu i Bačkoj Palanci (ovo nam je drugo gostovanje) i u planu je nastup i na Petrovaradinu, svojevrsnom festivalu uličnih svirača.

Večerašnji koncert nam je prvi nastup na otvorenom, na ulici, prilika da se približimo širem auditorijumu, da nas i deca mogu slušati u jednoj slobodnoj atmosferi da našu muziku izvodimo van koncertnih dvorana. U vašem gradu smo oba puta doživele topao prijem i veoma nam je prijatno gostovati u Bačkoj Palanci.

Bačka Palanka, ovakvim koncertima na otvorenom, svrstava se u red onih evropskih gradova, gde su ovakvi performansi uobičajeni preko leta na zadovoljstvo ljubitelja klasične muzike. Nadamo se, da će ovakvog muziciranja biti češće u našem gradu, jer očigledno, da publike za to imamo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here