Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (17)

500

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Što više čitaš, više ćeš znati. Što više naučiš, na više mesta ćeš otići.“ Dr Sus

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Priča o ljubavi i tami“, Amos Oz

Ljubav i tama samo su dve od moćnih sila koje prožimaju izuzetnu, dirljivu priču Amosa Oza. Autor nas vodi na zavodljivo putovanje kroz svoje detinjstvo i mladićko doba, od ratom razrušenih ulica Jerusalima četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog veka, do paklenog braka dvoje dragih, dobronamernih ljudi – nervoznog, racionalnog oca i sanjarenju sklone, romantične majke. Između njih dvoje zatiče se jedan mali dečak koji na plećima nosi breme prethodnih naraštaja.

Ozova priča zaranja u sagu o jevrejskoj – ljubavlju i mržnjom ispunjenoj – vezi s Evropom, i ide od Vilne i Odese preko Poljske i Praga do Izraela. Humor i duboka tuga, istorija i čovečnost čine ovaj magični portret umetnika koji je prisustvovao rađanju jedne države. Ovo je životopis bez premca koji žudi da bude pročitan i oplakan.

2. „R. C. neminovno“, Vladan Matijević

Ljubav i zločin opštinskog činovnika.

Njegov nadimak je Neminovno. Njegova uzrečica je neminovno.

Posredi je duhovita priča o sredovečnom opštinskom činovniku Radomanu Civriću, čoveku koji je naizgled zadovoljan sobom i svojim životom. Toliko da ne uviđa da mu se kolege podsmevaju, da ga šefica pomalo izrabljuje, da ga retko ko poštuje. Kada u njegovu kancelariju dođe nova, mlada koleginica Slobodanka Kiš, odnos između istinskih zbivanja i Radomanovog viđenja stvarnosti postaje sve dramatičniji.

Njegova ljubav – da li stvarna ili umišljena? – i njegov pogled na svet unose nove neminovnosti u roman jednog od najznačajnijih i najnagrađivanijih savremenih srpskih proznih pisaca.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Ljubavna lutrija“, Keti Hopkins

Skvidž i Beka provode prijatan dan na plaži.
Skvidž, da bi se zabavili, predlaže Beki da poljubi prvog momka kojeg vidi na plaži. Mladić koga je izabrala prijatno je iznenađen takvom dobrodošlicom. A kada ga Beka pažljivo osmotri, shvatiće da se i on njoj dopada.

Međutim, ništa nije tako jednostavno. Brak Bekinih roditelja je u krizi i ona zbog toga analizira svaku stvar koja se tiče veze i preispituje sebe šta želi od dečka. Uz podršku svojih prijatelja, ona će otkriti koje su prave vrednosti u njenom životu.

2. „Priča o Jangu“, Uroš Petrović, Aleksa Gajić

„Kada se sretnu dvojica stvaralaca ovako vrhunskog umeća i neukrotivog duha, te ukrste svoja lucidna pera, nastane ili katastrofa epskih razmera ili ovakva knjiga.“ Ljubivoje Ršumović

„Ovu sam pripovest morao da napišem. Tek kada čovek zastane i osvrne se, može da vidi i ono što mu je promaklo. Toga obično biva više nego onog što se odmah primeti…“ Uroš Petrović

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here