Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (27)

353

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Dobru knjigu čini dobar čitalac“. – Ralf Voldo Emerson

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Zaštitnica umetnosti i druge pripovetke“, Brana Crnčević

Zaštitnica umetnosti sabrala je ceo Crnčevićev pripovedački opus, nastajao paralelno sa svim što je srpskoj kulturi darovalo Branino raskošno spisateljsko pero.

Priče u ovoj knjizi građene su, kako je primetio B. M. Mihiz, „oslobođenom smelošću, vidovitošću, krilatom rečenicom koja pamti i koja se pamti, elegantnim i savršenim poentama, umećem da se od teksta sačini anegdota a ne od anegdote tekst, igrarijom reči kao oružja pojmova…, čistim i besprekornim patriotizmom i moralnom samostalnošću stavova”.

2. „Život posle života“, Kejt Atkinson

Jedna hladne snežne noći 1910. godine rođena je Ursula Tod, treće dete imućnog engleskog bankara i njegove žene.
Umire pre nego što prvi put udahne.

Iste hladne snežne noći Ursula Tod se rađa, brizne u čežnjivi plač i započinje život koji će biti u najmanju ruku neobičan.
Šta ako postoje druge prilike? I treće prilike? Zapravo, bezbroj prilika da proživite svoj život? Da li biste na kraju uspeli da spasete svet njegove neizbežne sudbine? Da li biste to uopšte želeli?

Život posle života prati Ursulu Tod dok iznova proživljava burne događaje prošlog veka. Duhovito i saosećajno, Kejt Atkinson nalazi toplinu čak i u najtmurnijim životnim trenucima i pokazuje izuzetnu sposobnost da se osvrne na prošlost.

Ovaj roman koji slavi najbolje i najgore u nama njen je najdublji i najmaštovitiji dosad.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Ja sam Akiko“, Stefan Tićmi

Roman o devojčici koja ne voli granice.

Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo.

Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.

Akiko ima pegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena.

Drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.

Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za decu i mlade.

Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman Ja sam Akiko ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici.

2. „Kad se moj brat popeo na orman“, Viktorija Peres Eskriva

Jednog dana za vreme ručka jedan dečak toliko se posvađao sa tatom da je odlučio da se popne na orman i ostane tamo zauvek.
Dani su prolazili, a on nikako nije hteo da siđe.

Sestri je veoma nedostajao, mama je bila strašno zabrinuta, a tata se toliko naljutio da se zarekao da će ga naterati da siđe.

Probao je sve: i da se popne na orman i da mu preti strašnim pričama, čak je ponudio i nagradu onome ko uspe da spusti mog brata…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here