Simuliran ratni sukob

U Odmaralištu Crvenog krsta u Bagremari

944

U subotu (11.05.) u Odmaralištu Crvenog krsta u Bagremari simuliran je ratni sukob sa zarobljenicima, ranjenicima i poginulima.


Ova manifestacija je održana u okviru „Raid cross“, odnosno „Šta znaš o Crvenom krstu“. Manifestacija je okupila oko pedesetak volontera, sekretara i stručnih saradnika iz 25 vojvođanskih organizacija, a tom prilikom je simuliran ratni sukob sa upadom vojnika na predavanje u školi, zarobljavanjem, ranjenicima i poginulima.

Simulacija je toliko bila realistična da volonteri zaslužuju sve pohvale.

– Ovu aktivnost nazivamo „Raid cross“, to u prevodu znači „Šta znaš o Crvenom krstu“ i ona je nastala po ugledu na aktivnost koju su najpre razvili francuski i belgijski Crveni krst, kaže ispred organizatora manifestacije Sofija Jovanović, stručni saradnik Crvenog krsta Vojvodine.

– Imali smo ovde pet poligona koji simuliraju različite situacije iz oružanih sukoba sa ciljem da volonteri na sopstvenoj koži osete problematiku oružanih sukoba i da nauče nešto o Međunarodnom humanitarnom pravu. Oko pedesetak volontera iz više od dvadeset vojvođanskih organizacija Crvenog krsta je već prošlo obuku iz Difuzije i Međunardnog humanitarnog prava.

smartcapture

Oni su došli ovde u Bačku Palanku da malo obnove znanja i da kroz jednu drugačiju aktivnosti nauče o sprovođenju Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanju Ženevskih konvencija. Ova manifestacija u Bagremari je poslužila i za razvoj volonterizma u Bačkoj Palanci, ali i drugim sredinama, sa ciljem privlačenje što većeg broja novih mladih volontera.

Škola Crvenog krsta

Predsednik opštine Branislav Šušnica obišao je 10. maja učesnike pete škole Crvenog krsta u Odmaralištu u Bagremari. Naime, ovo je treća godina zaredom u kojoj dobri učenici petih i šestih razreda osnovnih škola iz naše opštine borave tri dana u Odmaralištu Crvenog krsta u Bagremari sa ciljem upoznavanja, druženja i učenja, a to je ideja upravo predsednika bačkopalanačke lokalne samouprave. Bile su tu obuke iz informatike, trgovine ljudima, o drogi i alkoholu, prvoj pomoći i razne druge edukacije.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here