Usvojeno: Kazne za one koji sprečavaju prinudno iseljenje

1044

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima je predviđeno da vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana ili kuće zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra.


Nije prihvaćen amandman Maje Gojković, koja je, kao poslanica, predložila da se to odnosi na sve dugove do 5.000 evra, a ne samo na komunalne.

Novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.

[wonderplugin_slider id=10]

Kada je reč o izvršenju koje se odbija od plate, ono može iznositi do polovine zarade, a ukoliko je reč o minimalnoj zaradi izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine.

Ako je izvršenje na penziji, odbitak može biti do njene trećine, odnosno do četvrtine ako je penzija minimalna.

Izuzetak postoji samo u pogledu naplate zakonskog izdržavanja, koje može biti do polovine svih primanja.

Izmenama zakona uvedena je i elektronska aukcija za prodaju nepokretnosti i elektronska oglasna tabla – za dostavljanje odluka i drugih akata. Tako će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku ubuduće biti potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari (e aukciju).

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će se od 1. jula 2020. godine javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja. Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

Novčana kazna predviđena je i za sve druge osobe koje ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here