Bački Petrovac: Obeležen 28. oktobar

204
Foto: Opština Bački Petrovac

U sredu 28. oktobra 2020. godine sa početkom u 11.00 časova u dvorištu Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu, Opština je polaganjem venaca obeležila 28. oktobar i 79. godišnjicu od tragičnog stradanja boraca za slobodu u narodnooslobodilačkom ratu.


Vence su položili predsednica opštine Jasna Šproh i predsednik Skupštine opštine Jan Jovankovič.

Nakon prigodnog govora predsednice opštine, povorka je peške krenula na zajedničku grobnicu palih boraca na partizansko groblje, gde su venac i cveće položili predsednik Saveta MZ Bački Petrovac Ondrej Bovđiš sa predsednicom opštine, predstavnice iz Crvenog krsta i MO penzionera Bački Petrovac.

Radi podsećanja, već 1941. godine u Petrovcu se organizovano ušlo u borbu protiv fašističkog okupatora a ubrzo su pale i prve žrtve. Posle široke akcije paljenja skladišta kudelja u septembru 1941. godine, početkom oktobra uhapšeno je na desetine aktivista a 28. oktobra 1941. godine u dvorištu tadašnje opštinske kuće obešeno je osam prvoboraca (Rudo Hrubik, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Đuga, Jan Marčok, Martin Hrubik, Jan Labat i Jovan Žeravljev ). Ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.
U NOR-u je učestvovalo ukupno 800 Petrovčana, od čega je 72 položilo svoje živote na oltar slobode. A sa područja cele opštine u NOR-u je uzelo učešće oko 1500 boraca.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Zaznamenaný 28. október

V stredu 28. októbra 2020 so začiatkom o 11.00 hodine na nádvorí Slovenského vojvodinského divadla naša obec kladením vencov zaznamenala 28. október a 79 rokov od tragického popravenia bojovníkov za slobodu v národnooslobodzovacom boji.

Vence položili predsedníčka obce Jasna Šprochová a predseda zhromaždenia obce Ján Jovankovič.

Po priliehavom príhovore predsedníčky obce zástup pešo smeroval k spoločnej hrobke padlých bojovníkov na partizánskom cintoríne, kde veniec a kvety položili predseda Rady MS Báčsky Petrovec Ondrej Bovdiš s predsedníčkou obce, predstaviteľky Červeného kríža a MO dôchodcov Báčsky Petrovec.

Pripomeňme si, že už v roku 1941 v Petrovci sa šlo organizovane do boja proti fašistom a nezadlho potom padli aj prvé obete. Po veľkej akcii pálenia konopí na konopárňach v septembri 1941, začiatkom októbra bolo uväznených desiatok aktivistov a 28. októbra 1941 na nádvorí vtedajšieho obecného domu aj obesených osem prvobojovníkov (Rudo Hrubík, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Ďuga, Ján Marčok, Martin Hrubík, Ján Labát a Jovan Žeravljev). Ostatní boli odsúdení na dlhoročné väzenie.

V NOB účinkovalo úhrnne 800 Petrovčanov, z čoho 72 obetovali svoje životy na oltár slobody. Z územia celej obce v NOB sa zúčastnilo takmer 1500 bojovníkov.


Pogledaj: Jutro maglovito, dan oblačan. Kakvo nas vreme čeka narednih sedam dana?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here