Председница општине Бачки Петровац не даје оставку, а посланица је у Скупштини Војводине

Сукоб интереса у Бачком Петровцу

396
Фото: ВАП ВЕСТИ

Председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох, иако јој је мандат посланице у новом сазиву Скупштине Војводине потврђен још 9. фебруара, и даље је на челу ове општине.


Како пише портал Storyteller, иако закони говоре у прилог забрани кумулације функција и неспојивости функција у законодавној и извршној власти, председница бачкопетровачке општине наставља да обавља и послове у Општини.

Тиме се поступа супротно одредбама Закона о спречавању корупције, кажу у Агенцији за спречавање корупције.

„Председник општине, односно градоначелник града, на територији АП Војводине који је изабран на другу јавну функцију посланика Скупштине АП Војводине, а није поднео оставку на јавну функцију председника општине, односно градоначелника, поступа супротно одредбама чл. 40 Закона о спречавању корупције“, рекли су за Сторyтеллер у Агенцији за спречавање корупције.

Према Закону о локалној самоуправи, председник општине, односно градоначелник града, истовремено је и члан општинског, односно градског већа, и у том случају се на њега примењује Мишљење Агенције за спречавање корупције у којем је закључено је да је јавна функција посланика неспојива са јавном функцијом члана градског већа, у граду на територији АП Војводине, односно да су наведене функције у сукобу једна са другом.

Због тога није могуће да се у једном лицу стекне носилац обе наведене јавне функције, „које би их вршио одговорно и непристрасно“.

„Закон о спречавању корупције, у принципу забрањује вршење више јавних функција истовремено, а у одређеним случајевима то допушта уз сагласност Агенције за спречавање корупције“, изјавио је Немања Ненадић, програмски директор организације Транспарентност Србија.

Ненадић подсећа да када су у питању покрајински посланици, покрајинском скупштинском одлуком из 2010. године било изричито забрањено да посланици буду уједно и председници општина. Овај акт је стављен ван снаге две године касније.

„Кључно правно питање овде је да ли би функција посланика у Скупштини АПВ имала ‘предност’ над функцијом у граду, односно општини или не. На пример, када је реч о народним посланицима у Скупштини Србије, то је јасно уређено Законом о Народној скупштини, и све друге неспојиве функције престају моментом избора за народног посланика иако је посланичка функција потоња“, објашњава Ненадић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here