Да ли је срамота куповати код Кинеза или лагати да не купујеш?!

Када су први Кинези отворили продавницу у Бачкој Паланци, чини ми се негде око 2000. године, близу православне цркве у Старој Паланци, била је то веома мала радњица са набацаном робом, чак није ни „смрдила“. Сећам се да ми мама тамо купила једну црну торбу да имам за изласке. 


Нисмо се после враћале ту, то је билa куповина из знатижеље, ишле смо „да видимо шта има код Кинеза„. Након тога, полако су долазили једни по једни и отварали све веће продавнице са све повољнијом робом. Одједном, некако беше срамота куповати код њих, ваљда јер је јефтино. Пре њих, све је било скупо, а кад су они дошли све остале продавнице дошле су прескупе, али како кажу продају „квалитет“.

У то време су у кинеске радње ишли нижи и средњи сталеж, а чинило се да „елита“ не иде, све док једном не видех госпођу са добрим примањима како се провлачи кроз рафове и сакрива шалом и шубаром да је ваљда неко не препозна, јер „срамота је куповати неквалитет„.

Прођоше године и Кинези се одомаћише код нас, нуде и квалитет по добрим ценама, а како каже једна Кинескиња „Има гаце домаце производне„. Мислила је на Ариље, њој је сад то домаће, више него кинеско.

Но, некако и даље је присутно у ваздуху „немој код Кинеза узимати“, „Видела сам је код Кинеза купује“, „Има кинеску јакну“… и после 20 година је на удару кинеска роба, коју наши трговци продају по много већим ценама.

И даље се лаже да се не купује код њих, јер „срамота је куповати јефтино нешто„, а кад појуре на распродају у велике трговинске центре, где им нуде тајландске патике за 3.000 динара, то је „супер цена“! Још ако купе џемпер „Made in Italy“… као да неко гледа шта ти за вратом пише. Али, ако знаш кинески језик да говориш, то је већ „елитно“.

Више нико не гледа да ли си чист, него да ли си модеран. Није битно ни да ли те фризерка добро ошишала за 500 динара, већ да ли си ишао код ове што то исто ради за 5.000 динара, јер срамота је, где ћеш код те што ради за 500, коме ћеш после причати то, НИКОМЕ!

Или ће отићи код те за 500, са маском и без шминке, пред крај радног времена, да је случајно неко не препозна, па ће после да прича да је платила 5.000 код неке фризерке у Новом Саду, јер тамо је све „боље“ него у Бачкој Паланци! Чак су им и новосадски Кинези бољи, јер праве и храну, а ови наши домаћи овде ништа! Срам их било!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here