Зашто више не купујем хлеб него га сама правим?

Да ли сте се некад запитали колико њих је пипнуло хлеб пре него што сте га ви купили? Пратила сам неко време дешавања у продавницама и пекарама, од тада више не купујем хлеб, месим га сама. 


Част изузецима. Има по која пекара у Бачкој Паланци где радница лепо стави најлонску рукавицу дохвати хлеб, стави у кесу и то је то.

Али... Уђем једно јутро у пекарицу где сам често куповала (да, куповала – прошло време, више не купујем) доручак. Ради старија женица, има уредно исецкане папириће којима узима пециво и ставља у кесу. То ми је било ок, док једно јутро, док сам чекала у колони нисам видела да је жена, скинула маску, полизала прсте да би раздвојила те папириће којима узима пецива. Ох.. Тако оста мокри печат прста на једно 3 папирића, која ће се после залепити за пециво. Лизнула је прсте и кесу да раздвоји….

У малој продавници у крају уђем да купим хлеб. Комша што држи радњу пребира кромпир из гајбе и каже „Комшинице, оставио сам ти два хлеба“. Захваљујем му се, јер код њега се хлеб брзо распрода. Комша устаје, тако прљавим рукама узима два хлеба са полице и ставља у кесу коју је пре тога добро рукама унутра раширио да би хлеб стао. Платим комши хлеб и оставим их куцама на салашу.

Уђем у велику продавницу у крају. Сложен хлеб на једној полици, друга празна, продало се. Станем испред, узмем једну кесу од оних које висе са стране, раширим је и таман да потегнем руком према хлебу, кад комшиница, некако стаде испред мене,  пружи руку према хлебу (без кесе). Ставља га у корпу, онако клот без кесе. Крене даље, гледа у онај хлеб и врати се, извади хлеб и врати га на полицу и узме други. Питам је „Комшинице шта то радите?“. Она ми дрско одбруси „Ај као да је неко видео, онај ми нешто није изгледао печен, у кући више воле решији“. Није видео нико сем мене, сасвим довољно. Волим и ја решији, а пре тога чистији хлеб.

Она одлази на касу, а у продавницу улази момак са гајбом врућег хлеба. Ух, обрадујем се, бар да узмем прва са полице. Ставља гајбу на под и вади руком и слаже хлеб на полицу. Па да ли је могуће? О каквим ми мерама епидемиолошким говоримо, када људи ни за основну хигијену не знају!

Бацила сам око и на камиончић са гајбама хлеба, док сам излазила из радње. Не можете да претпоставите колико је неуредан простор у кабини у којој се налазе гајбе хлеба који после треба да дате деци да једу. Да ли неко то све контролише?! 

Ако се предомислите, ево рецепта за хлепчић:

У већу посуду успите 600 грама брашна тип 500. Направите на средини рупицу у коју ћете сипати једну кесицу сувог квасца, кашичицу шећера (уместо шећера може и мед), ставите мало само топле воде и прстима квасац мало разгњечите и оставите да одстоји 10-15 минута док мало квасац не проради. Након тога додајте још 100 грама брашна, кашику соли, кашику уља и топлу воду додавајте да умесети на ређе тесто. Можете варјачом, а можете и миксером са спиралним лопатицама. Умутите тесто уз додавање брашна и воде да буде мекано и ређе. Оставите да одстоји 15 минута, па онда мало премесите у посуди или варјачом или миксером. Још једном оставите да одстоји 15 минута, премесите опет. Тепсију или калуп подмажите уљем, па брашном, ставите тесто и све то оставите на топлом да стоји и накваса. Када се лепо одигне и накваса (за око сат и по до два), ставите у врућу рерну на 200 степени да се пече 15 минута, онда смањите на 180 степени још двадесетак минута док не порумени.

Извадите хлеб након печења у памучну крпу и мало га „умијте“, односно благо га поквасите по корицама. Када се охлади, сви ћете уживати. Ако вам не успе из прве, немојте одустајати, бар знате шта једете!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here