Особе са инвалидидетом у Бачкој Паланци организују продају новогодишњих украса

У суботу, 3. децембра у центру Бачке Паланке и наредне суботе, 10. децембра у Словачком дому

Извор: Facebook/MNRO Bačka Palanka

БАЧКА ПАЛАНКА – Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама у Бачкој Паланци, у суботу организује продају новогодишњих украса у центру града (испред робне куће).


„Новогодишње украсе правили смо на креативним радионицама, које два пута недељно организујемо у просторијама Месне заједнице „Дунав“. Тај простор привремено користимо и са нестрпљењем очекујемо да се адаптирају просторије у Месној заједници „Братство“, које смо добили на трајно коришћење“, прича за РТВ Јарослава Молнарова мајка двадесетогодишњег Марка.

„Нашој деци веома значи то што по изласку из образовног система, имају могућност да на креативан начин проводе своје време, да се друже. Пре неколико дана били смо у Српском народном позоришту у Новом Саду, заједно са нашом децом гледали смо балетску представу Крцко Орашчић, утисци су прелепи“, додаје Молнарова.

Након сутрашње продаје новогодишњих украса у центру Бачке Паланке, Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама, продајну изложбу уникатних радова организоваће и 10. децембра у Словачком дому у Бачкој Паланци. Тог дана ће и Илија Јовкић кувати његов чаробни пасуљ, а приход од продаје пасуља иде управо Друштву за помоћ МНРО. Продајна изложба трајаће од 10:00 до 16:00 часова.

Иначе, Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију, којом се све земље позивају на обележавање овог дана. Идеја је да се подигне свест о положају особа са инвалидитетом у политичком, друштвеном, економском и културном животу, а све у циљу унапређења њиховог положаја и стварања услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву.

Novogodišnji običaji širom planete

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here