Како направити вариво од младе коприве открива Зорица Опарница из Обровца

Захваљујући великом садржају гвожђа коприва јача крв те се користи код лечења анемије, малокрвности и брзог умарања. Сазнајте како да је спремите

Фото: Getty images

Почетак пролећа је право време за младе коприве, пошто садржи велике количине гвожђа сврстава се у најбоље природне лекове против анемије. Одлична је за припрему различитих јела те од ње можемо правити чорбу, питу, проју, лековите чајеве сокове и тинктуре.


Коприва је већ увелико избацила младе изданке. Зна се од давнина да је лековита али поред тога, жара, је како је у народу зову и веома укусна. То је самоникла биљка за коју кажу да је нешто најбоље што тако лако можемо готово на сваком кораку узети из природе. Можемо је наћи свуда, у баштама, дворишту, по ободима шума ливада, парковима, тамо где ништа друго не може да расте бујаће грм коприве. И док је једни уништавају, чупају и косе, други је поштујући њена лековита својства беру, кувају или суше.

Коприва обилује протеинима, витаминима, минералима фосфором, гвожђем, магнезијумом, бакром, калијумом, силицијум, а богата је и мрављом киселином. Захваљујући великом садржају гвожђа коприва јача крв те се користи код лечења анемије, малокрвности и брзог умарања. Гвожђе, бакар и витамин Ц доприносе стварању хемоглобина, а манган помаже активирање гвожђа из депоа, па је њена свакодневна употреба права превентива анемије.

Осим тога користи се у лечењу артритиса, реуматизма, туберкулозе, бронхитиса, несанице, болести бубрега и мокраћних путева, ишијаса и других болести. Народна медицина каже да људи који болују од поленских грозница и других облика алергија, треба да је уврсте у своју свакодневну исхрану. Од давнина тинктура од листа коприве је чудотворна за јачање косе која врло брзо постаје густа јака и сјајна. Сматра се да је корен коприве врло ефикасно средство против обољења урогениталног тракта. У народној медицини првенствено се користи у лечењу симптома бенигног увећања простате. Семе коприве које се најчешће меша са медом јача имунитет, лечи анемију, регулише ниво холестерола.

Како и када се бере коприва?

Цела биљка коприве која може да нарасте до метар и по је лековита, како семе тако корен и лист. Бере се док је млада током пролећа и то врхови биљке, док још није почела да цвета. Може да се бере голом руком што за неке бераче представља прави изазов и задовољство обзиром да се у народној медицини управо то и препоручује јер се показало да је пецкање и жарење коже лековито, поготово код болести реуме или артритиса. Они који се не усуђују дотакнути је руком у бербу обавезно носе рукавице и маказе.

Лист се бере у пролеће и уколико се одмах не искористи може да се суши у танком слоју у хладу, да би сачувао своју зелену боју. Корен је најбоље вадити у јесен опрати га од земље и добро осушити.

Дијапазон јела

Откако се овај самоникли жарећи зелениш познат као коров издигао у здраву храну можемо наићи на безброј рецепата који нам показују како од зелених листова коприве можемо направити укусна здрава јела која су се припремала у кухињама пре много година и на којима су одрастале генерације. Пите, чорбе, проје, варива, мусаке припремиће вам ваша бака заклињујући се у јачину и моћ ове хране али ће вам јела од коприве препоручити и нутриционисти.

У исхрани редовно је користи Зорица Опарница из Обровца. Како каже има безброј могућности за њену припрему.

„Са првим пролећним данима коприва је на нашој трпези. Знам колико је здрава и богата витаминима и минералима и увек се трудим да то богатство из природе искористим. Најчешће припремам вариво, једноставно јело које се брзо спрема. Ко је пробао питу са копривом зна да је то прави специјалитет“, рекла нам је Опарница додајући да током целе године пије чај од свеже или сушеног листа коприве уз додатак лимуна.

Иначе коприву бере у својој башти има неколико грмова и кад исече један део коприва се регенерише и поново расту млади изданци. Зорица нас је подсетила на старо народно веровање да је добро жарити руке, ноге и кичму младом копривом ради боље циркулације у шта се она много пута уверила.

Једноставан рецепт

Ову биљку је најбоље јести након термичке обраде, довољно је минут два убацити је у кипућу воду, а након тога је можемо слободно користити јер неће жарити. Могућности за њену припрему је много, а најједноставнији начин је да је припремимо као што правимо вариво од спанаћа или блитве, а неће требати ни пуно времена за припрему једне од најздравијих чорбица на свету.

Припрема је једноставна – 400 гр коприве попарити оцедити, исецкате на резанце, кратко пропржите на уљу у којем сте предходно издинста главица црног лука. Додати око два литра воде, зачине, рендану шаргарепу и шаку пиринча, а пет минута пред крај кувања сецкани першун и чен белог лука. Зачинити по укусу са лимуновим соком.

Од ове самоникле биљке можемо направити освежавајући напитак чај и сок и увек имати на уму савет који је дао Морис Месеже, чувени провансалски травар – ако из шетње по природи треба да се вратите само с једном биљком, нека то буде коприва.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here