Здрава исхрана за живину у бачкопаланачким домаћинствима

Коприва се некада свакодневно користила у исхрани свиња и живине. Од ње се на једноставан начин припремао здрав оброк.

Фото: Canva

Коприва (Urtica dioica или жара како је зову у народу, добро је позната биљка у народној медицини, од давнина се користи за лечење различитих болести, али и у исхрани. И данас све већи број поштовалаца здраве хране од ове самоникле биљке спрема најразноврснија јела обзиром да су научна истраживања показала оправданост вековне употребе коприве, те се препоручује у свакодневној исхрани.


Ова биљка коју можемо наћи на сваком кораку у шумама, ливадама, пашњацима, одлична је и за исхрану живине и свиња, а одговор на питање зашто би своје кокошке, патке, гуске требало хранити копривом добро знају старији узгајивачи обзиром да се некада свакодневно користила у исхрани свиња и пернате живине.

Јача имунитет, заштита од вируса и бактерије

Коприву која је богата витаминима и минералима појединци који држе до производње здраве хране и данас користе. А како и не би кад је богата калцијумом, магнезијумом, гвожђем, фосфором, бакром сумпором, калијумом, цинком, али и витамина А, Ц, Д, К и Б те може значајно да ојача имуни систем животиња и отпорност на бактеријске или вирусне инфекције.

Судећи према тврдњама стручњака, употребом ове биљке у исхрани живине подстиче се њихов раст и наравно позитивно утиче на носивост обзиром на дугачки списак минерала и витамина које садржи у себи и које исхрану чине квалитетном, а пре свега природном.

Сасвим је сигурно да коришћење ове биљке као додатак исхрани утиче на тежину код живине, утиче и на бољи принос јаја, али је са друге стране ово тешко примењиво на великим фармама. Ипак у домаћинствима која имају неколико свиња и мањи број живине користе је као увек доступан, а јефтин и хранљив додатак исхрани.

Рецепт за живину

Наједноставнији и најчешћи начин коришћења у домаћинствима је да се уберу младо лишће или врхови биљке, оштрим ножем исецкају и прелију врелом водом, како би се неутралисале материје које жаре. Након што се коприва охлади помеша се са кукурузном прекрупом или целим зрном кукурузом или пшеницом.

На овај начин кокошке, гуске, патке хранила је седамдесетосмогодишња домаћица из Младенова Веселка Радумиловић. Сећа се, како нам је рекла, да је то пре пет шест деценија био једини начин исхране живине, али она и данас без обзира на велику понуду концентроване хране бере коприву у оближњој шуми и на овај, како каже, сасвим једноставан начин припрема здрав оброк за живину.

Од пролећа до зиме

Владимир Познанов из Бачке Паланке има салаш на само неколико километара од града и тренутно има више од 60 кокошака, 120 гусака и 70 патака.

„Живина се креће по воћњаку површине од четири јутра, велики је то простор, а траве и младих коприва имају у изобиљу. Зато и крену да носе од краја фебруара до почетка зиме. То су права домаћа јаја“, рекао нам је Познанов објашњавајући да поред живине годинама уназад држи и мангулице. Храни их такође само здравом храном.

„Једноставно накосим младу коприву које има на сваком кораку од раног пролећа до зиме. Здрава је, пуна витамина и минерала и наравно да је квалитет меса много боји са оваквим начином исхране.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here