„Доручак на Ловренцу“ у Младенову – најава

Традиционална манифестација одржаће се на месту на ком се одржава већ годинама

Фото: Недељне новине

Традиционална манифестација „Доручак на Ловренцу“, одржаће се у Младенову у суботу 4. фебруара, на месту на ком се одржава већ годинама. Локација је шумарак поред насипа који води за Бачко Ново Село.


Занимљиво је да ова манифестација, нема унапред одређен „ред вожње“, тако да је свим њеним учесницима омогућено да јој присуствују уз максималну слободу и импровизацију. Дакле, нема оцењивања специјалитета који ће се служити, нема службеног програма, а сви њени учесници ће се забављати и дружити уз храну и пиће у властитој режији. Такође, није строго одређено ни време њеног почетка, као ни завршетка. Међутим, и поред тога, извесно је да ће се са места њеног одржавања чути крајишка песма, која је неизоставни део миљеа, ове својеврсне приредбе под отвореним небом.

„Већ по неком неписаном правилу, окупићемо се прве суботе у фебруару како би се дружили у природи. Реч је о самоорганизовању у коме је импровизација максимална. Месна заједница је на неки начин, задужена за техничку организацију манифестације. Тачније, ми ћемо очистити терен и привести га намени. Обезбедићемо дрва, како би они који дођу могли да пеку прасе, праве роштиљ и друге специјалитете. Биће постављен и један број дрвених клупа. Они који долазе на ову манифестацију већ годинама, навикли су да донесу своје столове и клупе. Апеловао бих и овом приликом на стрпљење и толеранцију код свих учесника, како би све протекло у најбољем реду“, каже Слободан Манојловић, председник Савета Месне заједнице Младеново.

„Око снабдевања дрва за ложење, помоћ нам је обећала Пилана „Бреза“ из Младенова, која је то обављала и протеклих година. Манифестација нема посебне спонзоре, јер је у питању самоорганизовање људи за једнодневни боравак у природи. Месна заједница ће настојати, а верујем и успети, баш као и ранијих година, да обезбеди услове, да се одржи „Доручак на Ловренцу“ под отвореним небом без већих потешкоћа. Очекујемо ове године велики број гостију, посебно изван Младенова. Свој долазак и боравак на „Доручку“ већ је најавила једна група Француза, предвођена некадашњим становником Младенова Остојом Велемиром, који деценијама живи у овој земљи“, прича Манојловић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here