У сусрет Кобасицијади

О најстаријој манифестацији у Бачкој Паланци говорио је председник Комисије за оцењивање производа, Милан Миле Ристић

934
Фото: БАП ВЕСТИ

У сусрет традиционалној гастрономској манифестацији „Кобасицијада“, која се одржава прве недеље фебруара, у Полојској шуми, Миле Ристић, иначе председник Комисије за оцењивање производа, нас је подсетио како је почела кобасицијада.


– Око десет петнаест људи, углавном трговаца је почело са окупљањем у Полојској шуми, а прикључила им се и Паланачка елита. Људи су доносили своје кобасице и ређали их на разапету жицу. И коју би кобасицу посетиоци прву појели, њен власник је био победник… На крају манифестација би се преносила у Мотелу и тамо се завршавала у раним јутарњим часовима, присећа се Миле Ристић, и додаје како се сада врши оцењивање.

– Наиме, кандидати за најбољу кобасицу, кулен и сланину добијају приликом предаје производа на оцењивање број и исти тај број се ставља и на производ. Чланови комисије немају појма ко се крије иза ког броја, а када се добије оцена онда се чита број победника…

Ово је иначе, најстарија манифестација у Општини, али и шире. Сада ће се одржати 62 пут, а Милету Ристићу ово ће бити јубиларна, 50 по реду Кобасицијада.

– Сада се на овој манифестацији скупи од хиљаду до две хиљаде људи, који понесу своју храну и пиће. Ове године ћемо правити и хуманитарни пасуљ у три ораније. Правиће га Илија Јовкић, а добровољни прилог од тог пасуља ће ићи хуманитраној групи „Помоћ од срца Бачка Паланка“ која помаже најугроженијим становницим Општине, истиче Миле Ристић и додаје да ће 62. „Фестивал домаће кобасице, кулена и сланине“ почети у недељу, 4. фебруара у Полојској шуми у 08:00 часова, и да ће трајати до 17:00 часова, а дегустација пријављених производа за оцењивање одржаће се до 10:30 часова.

И на крају, саговорник за „Недељне новине“ истиче да се без обзира на количину попијеног пића још никад није десио неки инцидент и да су манифестације пролазиле у најбољем реду и да никад до сукоба није долазило. И то је веома позитивно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here