Да ли ће поскупети обука возача у Бачкој Паланци?

Цену од 140.000 динара која се спомиње као нова цена за обуку возача треба да одобри МУП и Влада Србије, a истраживали смо да ли ће и бачкопаланачке ауто-школе кориговати цене

825

Из Удружeња Асоцијација ауто школа Србије најављују да поскупљење неће бити у скорије време, осим минимланог поскупљења, односно усклађивања са реалним трошковима и инпутима у пословању.


Од 2012. године преко 90 одсто ауто-школа придржава се минималне цене обуке за возаче. Од тада је бензин скупљи 100 динара, аутомобили за обуку су са 9.000 евра поскупели на 16.000 евра. Цену од 140.000 динара која се спомиње као нова цена за обуку возача за Б категорију, треба да одобри МУП и Влада Србије „који су вољни да саслушају предлог ауто-школа“. Истраживали смо да ли ће и бачкопаланачке ауто-школе кориговати цене.

– За сада још увек нећемо кориговати цену обуке, иако се боримо са поскупљењем горива. Уколико Удружење ауто-школа објави неку одлуку о том великом поскупљењу о којем се говори у медијима, ми ћемо се томе прилагодити, међутим нашим полазницима ћемо изаћи у сусрет тако што ћемо дати да се плати на више месечних рата – наводи Марко Жарковић из Ауто-школе „EuroAs“ из Бачке Паланке.

Из ауто-школа се не боје да ће опасти интересовање за полагање возачког испита, јер како наводи Жарковић за портал БАП ВЕСТИ, увек ће бити деце која ће полагати, јер просто већини је аутомобил неопходан за свакодневно фунционисање.

Из Ауто-школе „Fleš“ кажу да ће се прилагодити одлуци Владе Републике Србије, а да ће интересовање кандидата за полагање опасти само на почетку примене нове цене.

– Мислим да би та цена која се спомиње од 140.000 била реална у односу шта би се све од нас тражило по тим новим условима, јер морамо и ми да испунимо стандарде и испоштујемо протоколе и то све кошта. Као и у сваког другој бранши, чим нешто поскупи, интересовање опадне на почетку, после то све крене редовним токовима. Верујем да ће нова цена бити удар на кућни буџет сваког полазника, али ми смо спремни дати на више месечних рата да се плати та школарина, излазићемо у сусрет свима – каже Рајко Ковачевић из АШ „Fleš“ из Бачке Паланке.

Aуто-школе сада морају имати и другачије стандарде и опрему, возила за обуку са системима против блокаде точкова (АБС), обавезне полигоне, а уз то енермно поскупљује гориво. Цена обуке за Б категорију сада кошта око 96.000 динара са свим потврдама које се потребне, а према најавама та цена могла би од јесени да буде и до 140.000 динара.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here