Банке наставиле са пооштравањем услова за кредите

301
Фото: Pixabay

Банке су у трећем кварталу наставиле са пооштравањем стандарда за одобравање кредита и привреди и становништву.


То је показала октобарска анкета Народне банке Србије (НБС) о кредитној активности банака у овом периоду. Из НБС су навели да се пооштравање стандарда привреди у већој мери односило на девизно индексиране кредите, а што се тиче величине предузећа, највише је било заступљено код великих фирми.

Банке очекују даље благо заоштравање стандарда код девизно индексираних кредита током четвртог тромесечја, док се код динарских кредита предвиђа ублажавање.

Када је реч о кредитима становништву, услови су пооштравани и код динарских готовинских кредита, кредита за рефинансирање и девизно индексираних стамбених кредита.

Што се очекивања тиче, банке предвиђају да ће у последњем овогодишњем кварталу кредитни стандарди становништву остати скоро непромењени, уз благо ублажавање стандарда за девизно индексиране стамбене кредите, највероватније као резултат одлуке Народне банке Србије да се привремено ограниче каматне стопе на ову врсту кредита.

Резултати анкете показују да је привреда у трећем тромесечју смањила тражњу за кредитима и то за свим категоријама кредита изузев динарским краткорочним, за којима је због потребе за финансирањем обртних средстава повећана тражња.

Банке су у анкети НБС навеле да је и тражња становништва за кредитима смањена у трећем тромесечју због мањег интересовања за скоро свим врстама зајмова.

Очекује се да ће становништво повећати тражњу за динарским кредитима у четвртом кварталу, док се код стамбених кредита очекују пад тражње.

Банке су оцениле да су пооштравању стандарда највише допринели трошкови извора кредита и неизвесност око економске ситуације, што се, како су навеле, одразило и на смањену спремност за преузимање ризика, као и на ниво проблематичних потраживања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here