ФЕП: Пуна подршка грађанима који се боре за правду

"Овим путем обраћамо се јавности нашег града"

Са протеста одржаног у четвртак, 03.08. Фото: БАП ВЕСТИ

„Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци, као традиционална манифестација која већ скоро три пуне деценије негује екологију духа, брине о децу и младима наше општине, а поводом трагичног догађаја који се десио у нашој општини, пружа безрезервну подршку свима онима који се ових дана боре за правду, а пре свега деци која се боре за безбеднију будућност, када су одрасли заказали“, наводи се у саопштењу организатора овог фестивала.


„Овим путем обраћамо се јавности нашег града, али и много шире, свима који се залажу за здраву животну средину (у сваком смислу) и који верују у демократске вредности и демократско друштво, онима који не остају слепи и глуви за дешавања ван великих градова и онима који живот деце стављају на прво место.“, каже се у саопштењу.

Како настављају, 12 дана након олује десила се још једна несрећа са смртним исходом. 13-годишњи дечак из Бачке Паланке погинуо је док се играо у близини своје куће са још неколико другара услед контакта са струјним кабловима који нису били адекватно обезбеђени.

„Председник Општине Бачка Паланка, уједно и командант кризног штаба за ванредне ситуације (која је у Бачкој Паланци на снази од 22. јула 2023. године), након непримереног понашања у медијима није издао никакво саопштење за јавност нити су се представници локалне власти огласили поводом трагичног догађаја и протеста који су уследили. Окупљени грађани, међу којима има највише деце, другара из разреда и школе настрадалог дечака, свакодневно се боре за правду и позивају на одговорност. Испитивање одговорности актера у овом несрећном догађају и њихово кажњавање најважнији је задатак демократског друштва“, додају из Фестивала.

С обзиром на новонастале околности у виду оштећења институција у којима је програм планиран, финансијских потешкоћа услед ванредног стања, као и атмосфере у друштву, принуђени су да програм коригују и прилагоде новонасталој ситуацији и ванредном стању.

Тако ће 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе под слоганом „На литици“, бити одржан од 24. до 27. августа у Бачкој Паланци, а у оквиру програма биће одиграно осам представа, од којих је шест у такмичарском програму, а биће одржано и шест радионица за децу и младе свих узраста. Позоришта долазе из Аустралије, Шпаније, Италије и Србије.

„Фестивал еколошког позоришта за децу и младе настао је у време кризе и опстао у време кризе, зато ће и ове године доказати да се квалитетно и континуирано бављење децом, њиховим духовним развојем и едукацијом не сме занемарити. Штавише, баш у оваквим тренуцима када деца у одсуству одговорности одраслих преузимају улогу покретача, морамо се додатно усмерити на њих и њихове потребе“, каже се у саопштењу.

Слоган „На литици“ у новонасталим околностима поприма додатне епитете и слојеве, а у наредним данима представиће и комплетан програм фестивала у нади да ће како кажу наћи мотиве и снагу за нову радост после овако трагичног догађаја и да неће гледати уплакану децу због пропуста неодговорних одраслих.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here