Из Србије у Илок по месо, из Хрватске у Бачку Паланку на шишање (ВИДЕО)

Kилограм свињског бута на акцији у Илоку може да се нађе за 485 динара по килограму, док је у Србији на снижењу око 700.

2311

Све више људи из Србије прелази границу са Хрватском и одлази у Илок како би у хипермаркету купили храну по нижој цени.

Тако је осим обиласка тврђаве и дегустације вина, хипермаркет са јефтинијим месом додат на списак илочких атракција за посетиоце из Бачке Паланке, Шида и Новог Сада. Купци из Србије за велике акције сазнају путем друштвених мрежа. Када су већ у Илоку, сипају и гориво да би уштедели на транспорту.

Једна Новосађанка коју је репортерка Euronews Srbija срела испред хипермаркета у Илоку рекла је да је понуде за акцијске цене видела на интернету, да су исте или ниже него у Србији, али и да су неки производи драстично јефтинији.

Према речима једне Шиђанке, цене су отприлике исте као у Србији, неки производи су можда мало скупљи, нешто је повољније, али је месо у Илоку доста јефтиније.
То је потврдио и један грађанин из Србије који је рекао да доста људи из Бачке Паланке долази у Илок у набавку.

Тако килограм свинског бута на акцији може да се нађе за 485 динара по килограму, док је у Србији на снижењу око 700. Килограм прасетине 600 динара, што у Србији достиже до 1.000 динара. Слично је и са другим врстама меса. Незванично, круже приче да је у време свињокоља у хипермаркет у Илоку стизало око три тоне свинског меса, а да су га људи из Србије махом куповали како би га сушили.

У хипермаркету литар дуготрајног млека може да се купи за 80 динара. Јефтиније је и цвеће, а када се већ долази, точи се и гориво, па се и на путовању уштеди.

Литар евродизела је 167 динара, а у Србији је 200 динара, па није необично што су возила са српским таблицама доминантна на пумпи у Илоку и то оних људи којима је бензинска станица успут. Радник на пумпи рекао је за Еуронеwс Србија да је у последњих годину дана више од 60 одсто муштерија из Србије.

Поједини купци из Новог Сада кажу да на једном резервоару може да се уштеди 20 евра.

Илочани долазе у Бачку Паланку на шишање

Заинтересованост купаца из Србије компликује Илочанима одлазак у куповину.
„Дођеш овде, чекаш на месо, мораш изаћи ван, немаш више стрпљења да чекаш“, рекао је један становник Илока за Еуронеwс Србија.

Његов суграђанин каже да су раније ишли у Србију у набавку, а да је сада обрнуто.

Међутим, размена је међусобна, па тако Илочани одлазе у Бачку Паланку у теретану, али и у салоне за лепоту и код фризера којих је у Илоку, како је рекао један становник тог града, мало а и услуга је боља у Бачкој Паланци.

Тако фризер из Бачке Паланке каже да му од првог дана долазе муштерије из Хрватске.

„Мојих 40 одсто клијената је заправо из Илока. Ми њих третирамо апсолутно нормално као и своје суграђане. Редовни клијенти су нам и из Винковаца, што је поприлично далеко“, рекао је фризер из Бачке Паланке Младен Секулић.

Тако ће и једни и други прећи до 50 километара за исплативију и квалитетнију робу и услугу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here