САД: Мајка проглашена кривом због масовног убиства у школи које је починио њен син

Џенифер Крамбли постала је први родитељ у САД који је проглашен одговорним за кривично дело које извшило његово дете.

205
Фото: Pixabay

Порота суда у Мичигену прогласила је у уторак (06.02.) кривом за убиство из нехата мајку ђака који је 2021. године у школи усмртио четворо ученика, чиме је постала први родитељ у САД који је проглашен одговорним за кривично дело које извшило његово дете, пише лист „Данас„.


Тужиоци су навели да је Џенифер Крамбли, у складу са законом Мичигена, имала дужност да спречи свог сина, који је тада имао 15 година, да изврши злочин. Оптужена је да није обезбедила оружје и муницију и да није тражила стручну помоћ да подржи ментално здравље свог сина Итана, преноси АП.

Четири осуђујуће пресуде, по једна за сваког ученика који је убијен у средњој школи у Оксфорду, донете су након 11 сати већања пороте.

Џенифер и Џејмс Крамбли су први родитељи у САД који су оптужени за масовну пуцњаву коју је починило њихово дете. Џејмсу ће се судити у марту.

До трагедије је дошло 30. новембра 2021. године, када су Џенифер и Џејмс позвани у школу због тога што је Итан на задатку из математике нацртао пиштољ, метке и рањеног човека. Они су дошли на разговор, али су рекли да нема потребе да сина одведу кући и да за њега потраже стручну помоћ.

Неколико сати касније, Итан је извадио пиштољ из свог ранца и упуцао 10 ученика и наставника, при чему је четворо смртно страдало.

Пиштољ је његов отац купио четири дана раније, након чега је Итана одвео у стрељану да га учи да пуца.

Одбор за условни отпуст у Мичигену ће одлучити колико дуго ће Џенифер остати у затвору, а максимална казна за убиство из нехата је 15 година.

Тужиоци се, међутим, још нису изјаснили да ли ће тражити да се саберу казне за четири осуђујуће пресуде, што би могло значити до 60 година затвора.

Итан Крамбли, који сада има 17 година, изјаснио се кривим за убиство и тероризам и служи доживотну казну затвора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here