Летње активности у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци

На реду је враћање у функцију Кино-сале Геронтолошког центра

Извор: Геронтолошки центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У Геронтолошком центру Бачка Паланка сталне су акције уређења стамбеног и дворишног простора, као и одржавање зелених површина око зграде Установе.


Корисници услуга овог Геронтолошког центра, који су заинтересовани и који су физички у могућности,ове активности обављају уз своје терапеуте, у оквиру организоване радне терапије. Њима се придружују и други запослени у овој Установи. Ових летњих дана шишају се травњаци, уређују стазе и цветне леје. Алат је ту, косилица, тример, метле, баштенске маказе…

Најважнија је добра воља за рад, а када су активни и расположење наших најстаријих суграђана је боље. Док не упече сунце, пред ручак, свака пауза у овом послу може бити уживање. Настају тада нови предлози, идеје како улепшати простор овог специфичног колектива корисника услуга Центра и запослених, како би сваки дан овде био пријатнији и лакше се подносиле и најављене летње врућине.

Како је планирано, на реду је враћање у функцију Кино-сале Геронтолошког центра. У претходном периоду, у време пандемије, уместо за позоришне представе и приредбе свих врста, овај простор био је подређен другим потребама корисника, Уређење Кино-сале ће поново бити у служби друштвеног, културно-забавног живота корисника.
У установама социјалне заштите, неопходна је стална едукација стручног особља .Тако су 5. јула, представници Геронтолошког центра Бачка Паланка, Милица Бокан, социјална радница и Биљана Пејовић, радни терапеут, присуствовале Трибини „Међусекторска сарадња у случајевима вршњачког насиља“.

Трибину је организовао Центар за социјални рад Бачка Паланка. После уводне речи директорке Центра за социјални рад Бачка Паланка Бранке Дујовић, о делокругу рада овог Центра у случајевима вршњачког насиља, говорили су: дипломирани правник Смиљана Вулетић, дипломирани психолог Мирјана Ђилас, дипломирани педагог Јасна Боначић и дипломирани психолог Татјана Дакић. Учесници трибине били су и директори центара за социјални рад Новог Сада, Бача, Старе Пазове, представница Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана и представница Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање, демографију и социјалну политику, представница Завода социјалне заштите Војводине, који су дали активно учешће у Трибини. Све основне и средње школе Бачке Паланка биле су поване на трибину, али се позиву одазвала само Биљана Радовић психолог бачкопаланачке Гимназије.

У систему социјалне заштите вршњачко насиље међу малолетницима је актуелна тема, па је сваки корак у решавању проблема значајан, а сарадња свих институција у систему социјалне заштите је најважнија, каже Милица Бокан. Додаје да је Трибина била значајна за представнице Геронтолошког центра Бачка Паланка и због едукације, али и због сусрета са колегама из других релевантних институција Бачке Паланке и других средина, посебно истичући сусрет са колегама из Завода социјалне заштите Војводине. Милица Бокан и Биљана Пејовић кажу да се труде да прате дешавања у широкој области социјалне заштите, због своје информисаности и усавршавања у раду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here