У другој декади јула тропско време

Ових дана биће веома висок индекс УВ зрачења

Foto: Canva

Налазимо се на почетку веома топлог периода који ће обележити читаву другу декаду месеца јула када ће температуре у Србији достизати и 40 степени Целзијусових, рекао је данас метереолог Слободан Совиљ из Републичког хидрометереолошког завода.


У изјави за Танјуг, Совиљ је упозорио да ће у данима када температуре пређу 35 степени бити веома висок индекс УВ зрачења и да се не треба излагати сунчевим зрацима у периоду од 10 до 16 часова.

Совиљ каже да ће, услед прилива веома топлог ваздуха са севера Африке максималне температуре прећи 35 степени, а у четвртак ће на југу и истоку наше земље, као и у региону Поморавља достићи и 40 степени на Целзијусовој скали.

„Данас ће максимална температура бити од 32-36 степени, претежно сунчано и топло време, а локална појава краткотрајних пљускова са грмљавином биће могућа у среду и четвртак и то, пре свега, на северу Србије услед премештања фронталних система из средње Европе преко Панонске низије у области Карпата“, рекао је Совиљ.

Додаје да нам у петак и суботу следи нам мањи пад температуре за пет до осам степени.

„Тај пад температуре биће најизраженији на северу Србије па ће тамо максималне температуре опасти на 30, 31 степен, док ће на југу остати 35 степени. Међутим, у недељу, понедељак и уторак наредне седмице поново врућина и температура од 35-40 степени у свим крајевима наше земље“, наводи Совиљ.

Он наглашава да тако високе температуре нису необична појава и да су типичне.

Како је истакао, сваке године имамо један продор топлог ваздуха са севера Африке или тзв. тропске континенталне ваздушне масе која води порекло са севера Африке, тако да у тим данима температуре пређу 35, а понегде достигну и 40 степени.

„Оно што је разлика у односу на педесете или шездесете године прошлог века је да су ти продори чешћи и да их има знатно више у односу на прединдустријски период. Управо због тога, можемо рећи да глобална температура на Земљи расте, па су и лета топлија у просеку 2,6 степени у односу на педесете и шездесете године прошлог века“, закључује Совиљ.

Он објашњава да постоје критеријуми на основу кога се степенују упозорења и опасне појаве.

„Уколико очекујемо да максимална температура достигне и пређе 32 степена издаје се жути метео аларм који подразумева потенцијално опасно време. Уколико је максимална температура између 35 и 38 степени, издаје се наранџасти метео аларм који подразумева опасно време, а уколико су максималне температуре преко 38 степени издаје се највећи могући степен упозорења, а то је црвени метео аларм“, наводи метереолог.

Истиче да је индекс УВ зрачења веома висок у данима када су температуре преко 35 степени.

„У зависности од региона земље, УВ индекс је девет или 10 што спада у домен веома опасне појаве. То значи да се у оном најтоплијем делу дана између 10 и 16 часова не треба излагати сунчевом зрачењу које је тада најизраженије и најштетније за људе. У сваком случају, треба се расхлађивати, уносити довољне количине течности и заклонити се од директног сунчевог зрачења“, поручује Совиљ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here